petek, 4. 2. 2022

V Ljubljani skrbimo za kulturo

Slovenski kulturni praznik je priložnost, da izpostavimo pomen kulture in umetnosti v Ljubljani. Poleg skrbi za infrastrukturo s področja kulture z različnimi programi podpiramo številne ustvarjalke in ustvarjalce.

V letu 2021 smo v proračunu Mestne občine Ljubljana za kulturo, vključno z investicijskimi projekti, zagotovili 49.034.857 evrov, kar je 10,4 milijone evrov več kot v letu 2020.

Investicije na področju kulture

Prav investicijska sredstva so omogočila dokončanje obnove dveh izjemno pomembnih stavb v Ljubljani: Vile Zlatica, domovanja ljubljanskega župana Ivana Hribarja, in Galerije Cukrarna, ki je postala novo domovanje sodobne umetnosti. O obeh lahko več preberete na www.cukrarna.art in https://mgml.si/sl/vila-zlatica/.

prenovljena Cukrarna
Prenovljena notranjost Cukrarne

prenovljena Vila Zlatica
Prenovljena Vila Zlatica, dom nekdanjega župana dr. Ivana Hribarja

Poleg tega smo lani prenovili še oder v Šentjakobskem gledališču, ki je praznovalo svojo stoletnico, zgradili smo novo stavbo na Stolbi 8, ki jo upravlja javni zavod Ljubljanski grad, končujemo tudi projekt namestitve nove strehe v poletnem gledališču Križanke.
Lani smo začeli tudi s prenovo nekdanje tovarne Rog v Center Rog, kjer bo za program skrbel novoustanovljeni javni zavod Kreativno središče Center Rog.

Vse te obnove smo uspešno nadgradili z vsebinami, ki odpirajo vrata umetniški skupnosti in s katerimi uspešno nagovarjamo občinstvo.

Podpora umetnikom in umetnicam ter nevladnim organizacijam

Epidemija je še posebej prizadela samozaposlene v kulturi, ki so tudi sicer najbolj ranljiva skupina v kulturi. Zato smo še posebej veliko pozornost namenili podpori samostojnim umetnikom in umetnicam ter nevladnim kulturnim organizacijam. Sredstva za kulturne projekte nevladnih organizacij in samozaposlenih v kulturi smo v letu 2021 povečali za 186.486 evrov oziroma za 5,4%, v primerjavi z letom 2020. V letu 2021 smo financirali 157 kulturnih projektov, kar je 26 projektov več kot v letu 2020. Poleg tega zagotavljamo sredstva 56 nevladnim kulturnim organizacijam za štiriletne programe, za kar smo v letu 2021 namenili 2.328.360 evrov.

Preberite tudi: