petek, 21. 1. 2022

Ljubljanska ekipa odlična na Olimpijadi metropol

Župan Zoran Janković je v četrtek, 20. januarja 2021, v Mestni hiši gostil dijakinje in dijake, ki so na moskovski Olimpijadi metropol dosegli odlične rezultate. Ekipno so osvojili bronasto medaljo in priznanje za uvodno tekmovanje. Na individualnem delu je Domen Lisjak osvojil še srebrno medaljo, Samo Krejan pa bronasto.

Olimpijada metropol (International Olympiad of Metropolises) je zahtevno mednarodno tekmovanje, ki ga že 7 let zapored organizirajo v Moskvi. Na povabilo župana Moskve sodelujejo ekipe glavnih in večjih mest z dvojicami dijakov, starih od 14 do 18 let, na področjih informatike, matematike, fizike in kemije. Tokratno tekmovanje je potekalo med 6. in 13. decembrom 2021, zaradi trenutnih razmer so se ga tekmovalci udeležili na daljavo.

Ljubljansko ekipo je sestavljalo 7 dijakov Gimnazije Bežigrad in dijak Gimnazije Vič. Na področju informatike sta tekmovala Matej Kralj in Nadezhda Komarova pod mentorstvom Gregorja Anžlja, na področju matematike Vid Kavčič in Lenart Dolinar pod mentorstvom Urške Markun, na področju fizike Domen Lisjak in Samo Krejan pod mentorstvom Sebastjana Zamude, na področju kemije pa Katja Andolšek in Manca Mursa pod mentorstvom Saše Cecowski.

Med 35 ekipami je ekipa Ljubljane osvojila bronasto medaljo in priznanje za uvodno tekmovanje. Ekipni uspeh sta z individualnimi dosežki nadgradila dijaka na tekmovanju iz fizike, Domen Lisjak s srebrno medaljo in Samo Krejan z bronasto medaljo.

Vsem izjemnim mladim naravoslovcem iskreno čestitamo za vrhunske dosežke! Iskrena zahvala tudi učiteljem Gimnazije Bežigrad, Zvezi za tehnično kulturo Slovenije in Društvu matematikov, fizikov in astronomov Slovenije za podporo in mentorstvo.

Preberite tudi: