torek, 18. 1. 2022

Ljubljanski štipendisti blestijo doma in po svetu

Izjemni dosežki, ki so jih štipendisti MOL dosegali v zaključku leta 2021 v slovenskem in svetovnem merilu, ponovno govorijo o odličnem znanju, visokih sposobnostih in kreativnosti, ki jih naši štipendisti dosegajo na strokovnih, kulturnih in športnih poteh.

Nekdanji štipendist MOL Damjan Kukovec je po uspešnemu zaključku magistrskega in doktorskega študija na prestižni Pravni fakulteti Univerze v Harvardu deloval na posebnem sodišču v Sierra Leone v Freetownu, bil pravni svetovalec na sodišču Evropske unije v Luksemburgu, se zaposlil v pravni službi Evropske komisije ter predaval tudi v Riu de Janeiru, v Firencah, na Kent Law School v Bruslju in na Middlesex School of Law v Londonu.

Damjan Kukovec
Foto osebni arhiv

Po junijski potrditvi v Državnem zboru RS je Odbor 255, ki preverja primernost kandidatov za položaje v okviru Sodišča Evropske unije, Damjana Kukovca potrdil za sodnika na Splošnem sodišču EU v Luksemburgu.

Nekdanji štipendist MOL Mak Grgić, ki po zaključku doktorskega študija živi in deluje v Los Angelesu, je bil novembra z albumom Mak Bach nominiran za prestižno nagrado Grammy v kategoriji za najboljši solistični album v kategoriji klasična glasba.

Mak Grgic
Foto Sami Rahim

Grgićevem ustvarjanju in igranju lahko prisluhnete preko posnetkov, ki so dostopni tukaj.

Nekdanja štipendistka MOL, umetnica Jasmina Cibic, ki deluje na področjih performansa, instalacije in filma, je prejela eno najpomembnejših britanskih nagrad za umetnost Jarman, ki jo v Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske podeljujejo umetnikom za najinovativnejše dosežke na področju filma oziroma premikajočih se podob.

Cibic Jasmina
Foto Pete Moss

Jasmina Cibic je nagrado prejela za več del, med njimi tudi za film Darilo (The Gift), v katerem se osredotoča na sodobne in zgodovinske odnose med kulturo in politično močjo.

Medijska hiša Delo je konec novembra podelila nagrado Delova podjetniška zvezda 2021 podjetju XLAB, katerega lastnik in direktor je nekdanji štipendist MOL Jure Pompe. Kot so zapisali v utemeljitvi, je ljubljansko podjetje XLAB globalno IT-podjetje in deluje v panogi, ki je dobila zagon v času koronavirusne krize z delom na domu. Trži namreč storitvi, ki sledita trendom prihodnosti: povečanemu obsegu dela od doma in digitalizaciji v podjetjih.

Jure Pompe
Foto Blaž Samec

Jure Pompe je podjetje XLAB ustanovil skupaj s prijatelji leta 2001 ter prejel nagrado GZS iz vrst malih družb 2011 in Dnevnikovo nagrado 2012 Gazela Osrednje Slovenije.

Evolucijska antropologinja, biologinja in kognitivna znanstvenica in nekdanja štipendistka MOL dr. Zarja Muršič je kot del ekipe Sledilnika COVID-19 prejela Zlato plaketo Univerze v Ljubljani za izjemne zasluge. Zarja Muršič je članica znanstvene redakcije Radia Študent, ustvarjalka rubrike Zarjina lista na Metini listi, zunanja strokovna sodelavka Frekvence X na Valu 202 in del aktiva projekta Sledilnik za Covid-19, ki s svojim obširnim in raznolikim znanjem ter domiselnimi predstavitvami na razumljiv in jasen način obvešča javnost o širjenju koronavirusa v Sloveniji.

Zarja Mursic
Foto Črt Piksi

Je nagrajenka Društva novinarjev Slovenije Čuvaj za leto 2020 za izstopajoč novinarski dosežek in Jabolko navdiha, ki ga je sodelavcem projekta Sledilnik za Covid-19 podelil predsednik RS Borut Pahor.

Diana Kolenc, štipendistka MOL in študentka programa Dramska igra, je skupaj z Maksom Dakskoblerjem in Nejcem Jezernikom prejemnica Severjeve nagrade za skupinsko nagrado za študentsko stvaritev za vloge v predstavi Noži v kurah Davida Harrowerja. Strokovna komisija je v obrazložitvi zapisala, da je Diana Kolenc vlogo dninarke oblikovala preprosto, pametno in predvsem točno ter s pravo mero tragičnosti in komičnosti.

Diana Kolenc
Foto Alenka Krč

Štipendistka MOL in pesnica Natalija Milovanović je prejemnica nagrade za najboljši literarni prvenec 37. Slovenskega e-knjižnega sejma 2021 za pesniško zbirko Samoumevno.

Natalija Milovanovic
 Foto Jana Radičević

Strokovna komisija je v utemeljitvi nagrade zapisala: » … Pesničina jedka, inovativna poetika postavi na krhka tla na videz še tako absolutna in nepremakljiva dejstva. In vendar to niso pesmi o spodmaknjenih tleh, polne kipečih simbolov, ki se vzpostavljajo ali brišejo drug v drugem. To je poezija, ki s svojo izrazito poetično močjo sama spodmika tla predsodkom, vnaprejšnjim sodbam, dušečim kalupom in predvsem slepi samozaverovanosti na mikro in makro ravni …«

primoz setina pavletic

Štipendist MOL, plavalec in član slovenske plavalne reprezentance Primož Šenica Pavletič je na evropskem prvenstvu v 25-metrskih bazenih v Kazanu osvojil izjemno 12. mesto v disciplini 200 m hrbtno, rezultat je dopolni še z osebnim rekordom na 200 m hrbtno, kjer je zasedel 30. mesto. Športne uspehe dopolnjuje Rea Kolbl, nekdanja štipendistka MOL, ki je septembra osvojila 3. mesto na severnoameriškem prvenstvu žensk v oviratlonu Spartan Race.

Vsem iskreno čestitamo in želimo uspešno nadaljevanje študija in kariere!

Podpiramo nadarjene mlade meščanke in meščane

V Ljubljani že od leta 1998 razpisujemo štipendije za nadarjene dijake in študente, ki se odlikujejo po visokih sposobnostih in kreativnosti in že v času izobraževanja s svojimi učnimi uspehi ter dosežki na interesnih področjih izstopajo iz povprečja ter dosegajo izjemne rezultate v mestnem, državnem in mednarodnem merilu.
Doslej smo podprli že 1.728 nadarjenih dijakov in študentov, za kar smo namenili skoraj 9,5 milijona evrov.  

Preberite tudi: