petek, 2. 10. 2020

Vrhunski dosežki ljubljanskih štipendistov

V dneh, ko se izteka rok za prijavo študentov na javni razpis za podelitev štipendij Mestne občine Ljubljana za nadarjene mlade Ljubljančanke in Ljubljančane, vam predstavljamo paleto uspehov naših štipendistov v letošnjem letu.

S programom štipendiranja nadarjenih dijakov in študentov Mestne občine Ljubljana letos k prijavi za štipendije vabimo že 23 generacijo izjemnih dijakov in študentov iz Ljubljane, ki izstopajo iz povprečja in se odlikujejo po visokih sposobnostih in kreativnosti ter dosegajo vidne rezultate v mestnem, državnem in mednarodnem merilu. 

Izjemni dosežki naših štipendistov

Februarja je štipendistka in flavtiska Maruša Brezavšček zmagala v dveh kategorijah mednarodnega tekmovanja kljunaste flavte v Tel Avivu, in sicer med solisti, starimi od 18 do 26 let, in za najboljšo izvedbo izraelske skladbe.

Februarja sta v polfinalnih izborih za slovenskega predstavnika na tekmovanju Evrovizijski mladi glasbeniki 2020 nastopila štipendista MOL flavtistka Meta Pirc in saksofonist Tadej Pance, ki je napredoval v finalni izbor. Nadaljnji izbori zaradi Covid epidemije niso bili izvedeni.

Maja je dramatičarka in štipendistka MOL Varja Hrvatin z besedilom »Vse se je začelo z golažem iz zajčkov« prejela nagrado za mlado dramatičarko, ki jo v okviru 50. Tedna slovenske drame podeljuje Prešernovo gledališče Kranj.

foto
Varja Hrvatin  Foto: Zala Jelenc

Junija so ocenjevalci znamenitega kulinaričnega vodnika Michelin nagradili tudi nekdanjega štipendista MOL Mojmirja Marka Šiftarja, takrat chefa v restavraciji Evergreen, ki so ji podelili priznanje Bib Gourmand.

foto
Mojmir Marko Šiftar Foto: Gruša Zorn

Junija je predsednik RS Borut Pahor v znak hvaležnosti za požrtvovalno in nesebično delo v času epidemije podelil Klicnemu centru za informacije o koronavirusu priznanje Jabolko navdiha, v katerem sta sodelovala tudi štipendista MOL Urška Kocutar in Irenej Kolšek, priznanje Jabolko navdiha. S sekcijo študentov zdravstvene nege in babištva pod okriljem Zbornice zdravstvene nege je štipendist MOL Boris Podobnik v obdobju epidemije Covid aktivno pomagal v Domovih starejših občanov po Sloveniji in zato prejel Jabolko naviha delavcem v zdravstveni negi.

Julija je na natečaju Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije prvo nagrado za Vrtec v Bohinjski Bistrici prejela štipendistka MOL in bodoča arhitektka Ana Jerman v sodelovanju z Janjo Šušnjar, Sofio Romero Guerra – Nozaleda, Miguelom Sotosom Fernandezom – Zuniga, Marušo Zorec in Lukom Javornikom.

Julija se je kratki film »Nihče ni rekel, da te moram imeti rad« štipendistov MOL režiserja Matjaža Jamnika in direktorice fotografije Gaje Naje Rojec kot prvi slovenski študentski film uvrstil v sekcijo Cinéfondation canskega festivala. Štipendista, ki sta skupaj napisala tudi scenarij, sta uspela v konkurenci skoraj 2000 filmov in se umestila v izbor 17 najboljših. V produkciji je kot kostumografinja sodelovala tudi štipendistka MOL Ana Janc.

Avgusta je štipendist in violončelist Bernardo Brizani nastopil na uspešnem samostojnem koncertu v okviru Festivala Ljubljana.

foto
Bernardo Brizani  Foto: osebni arhiv

Ema Bajc, flavtistka in štipendistka MOL, je avgusta nastopila za njeno veličanstvo princeso Beatrix v veliki dvorani Concertgebouw v Amsterdamu na Nizozemskem. 

foto
Ema Bajc  Foto: osebni arhiv

Septembra je ministrica za izobraževanje, šport in znanost dr. Simona Kustec na Kemijskem inštitutu podelila štipendijo Janka Jamnika štipendistu MOL in fiziku Michelu Adamiču.

Septembra sta Mestno občino Ljubljana z vabilom pobratenega mesta Chengdu zastopali na Chengdu International Sister Cities Youth Music Festival 2020 štipendistki MOL plesalka Urška Centa ter pevka in igralka Hanen Alya Elouissi. 

Na državnem Festivalu za mlade literarne ustvarjalce literature URŠKA 2020 v organizacij Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti se je štipendistka MOL in študentka medicine Ines Žabkar s poezijo »Solsticij« uvrstila med 5 finalistov literarnega natečaja.

Septembra je štipendistka MOL in igralka Klara Kastelec z zgodbo »Tako belo srce, ki ga ni sram biti tako belo« postala zmagovalka Onine zgodbe 2020.

Umetnica in štipendistka MOL Jasmina Cibic se s samostojno predstavitvijo novega projekta »Fundus prizadevanja« predstavlja v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova (do 29. novembra 2020), do 8. oktobra 2020 pa je na ogled prva samostojna razstava »(Ne)vidna krajina« štipendistke MOL Nike Erjavec v Mali Galeriji Banke Slovenije, isti dan bo v Galeriji Generali odprtje razstave »Prince of pop« vizualnega umetnika in štipendista Claudija Sovreta, poznanega tudi pod umetniškim imenom CLOUDY.

Vsem iskreno čestitamo in želimo uspešno nadaljevanje študija in kariere!

Kako do štipendije za nadarjene?

Na naši spletni strani je objavljen razpis štipendij za nadarjene dijake in študente v šolskem oziroma študijskem letu 2020/2021, v okviru katerega razpisujemo 90 štipendij za nadarjene dijake in študente, ki imajo stalno prebivališče v Mestni občini Ljubljana. Rok za prijavo dijakov se je iztekel v začetku septembra, študenti pa se lahko prijavite do 5. oktobra 2020. Prijave zbiramo prek aplikacije E-razpis.

Razpisanih je: 

  • 16 štipendij za dijake
  • 35 štipendij za študente dodiplomskega izobraževanja in enovitega magistrskega študija v Sloveniji
  • 26 štipendij za študente podiplomskega (razen enovitega magistrskega) izobraževanja v Sloveniji
  • 4 štipendije za dodiplomski študij v tujini
  • 9 štipendij za podiplomski študij v tujini

S štipendijo do kariernega zagona 

V Ljubljani že od leta 1998 razpisujemo štipendije za nadarjene dijake in študente, ki se odlikujejo po visokih sposobnostih in kreativnosti in že v času izobraževanja s svojimi učnimi uspehi ter dosežki na interesnih področjih izstopajo iz povprečja ter dosegajo izjemne rezultate v mestnem, državnem in mednarodnem merilu. 

V tem času smo podelili 1.549 štipendij in za štipendiranje nadarjenih namenili skoraj 8,2 milijona evrov

Od tega je bilo 311 štipendij namenjenih za srednješolsko izobraževanje, 695 štipendij za dodiplomski in 280 štipendij za podiplomski študij v Sloveniji ter 86 štipendij za dodiplomski in 177 štipendij za podiplomski študij na univerzah v tujini.

Preberite tudi: