torek, 14. 5. 2019

Maj, mesec čebel v Ljubljani

20. maj, svetovni dan čebel, bomo v Ljubljani obeležili s različnimi aktivnostmi, s katerimi bomo poudarili pomen čebel za vse nas.

20. maj so za svetovni dan čebel Združeni narodi razglasili ravno na pobudo Slovenije, z njim pa obeležujemo rojstni dan začetnika gospodarskega čebelarjenja pri nas, Antona Janše.  
Ob svetovnem dnevu čebel smo skupaj s partnerji pripravili pester program, tako da se lahko vsi bolje seznanimo s čebelami, s katerimi sobivamo v našem mestu.
Celoten program si oglejte v našem koledarju dogodkov.

Čebele v Ljubljani

Čebele so naše nepogrešljive sopotnice. Z opraševanjem skrbijo za našo hrano, z medom in drugimi pridelki pa krepijo naše zdravje. Na območju Ljubljane deluje kar 350 čebelarjev, ki gospodarijo z več kot 4. 500 čebeljimi družinami.

Večina čebelari na podeželju, ki predstavlja kar dve tretjini vsega območja Mestne občine Ljubljana. Vedno več je tistih, ki se odločajo za čebelarjenje znotraj avtocestnega obroča. Tu tako v zadnjem času sledimo razvoju tako imenovanega urbanega čebelarjenja.

Ta temelji na gibanju za ozelenitev mestnih naselij, trendu zdravega načina življenja, želji po samopreskrbi in celostnem stiku z okoljem ter dvigu družbene ozaveščenosti o pomembnosti čebel za ohranjanje ekosistema in naše preživetje.

Čebelja pot

 cebelja pot8

Leta 2015 smo zasnovali Čebeljo pot, ki danes združuje že 35 partnerjev, od izobraževalnih in kulturnih institucij, institucij povezanih z zdravjem do gospodarskih institucij ter seveda čebelarjev in čebelarskih društev. Ne govorimo le o poti, temveč o gibanju podobno mislečih, ki z najrazličnejšimi aktivnostmi skrbimo za dobrobit čebel v mestu.

 

 

Preberite tudi: