četrtek, 7. 5. 2020

Maj, mesec čebel v Ljubljani

Mesec maj je posvečen čebelam, saj 20. maja obeležujemo svetovni dan čebel. V Ljubljani si že nekaj let intenzivno prizadevamo ustvariti ugodne razmere za čebele in druge opraševalce, saj s tem dodatno prispevamo k ohranjanju biotske raznovrstnosti v mestu in tudi tako skrbimo za naše okolje.

Zanima nas vaše mnenje o čebelah

Vabimo vas k sodelovanju v spletni anketi, s katero želimo zajeti vaše mnenje in naklonjenost do čebel in drugih divjih opraševalcev, čebeljih izdelkov in čebelam prijaznega okolja v našem mestu. Vaši odgovori nam bodo pomagali ustvariti zeleno in zdravo okolje, kjer lahko čebele in ljudje sobivamo drug ob drugem.

Anketa je objavljena tukaj, izpolnite jo lahko do 20. maja 2020. Sodelovanje je anonimno, rezultate bomo objavili na spletni strani www.ljubljana.si.

BeePathNet / Mreža čebeljih mest

Anketa je del evropskega projekta BeePathNet (URBACT III – Transfer Networks), katerega osnovni nameni so nadgradnja in prenos koncepta, rešitev in rezultatov čebelje poti iz Ljubljane v druga mesta EU. V mrežo je vključenih 6 mest: Ljubljana kot vodilni partner, Amarante (Portugalska), Bydgoszcz (Poljska), Cesena (Italija), Hegyvídek – 12. okrožje Budimpešte (Madžarska) in Nea Propontida (Grčija).

Čebele v Ljubljani

 

foto

 

Čebele so naše nepogrešljive sopotnice. Z opraševanjem skrbijo za našo hrano, z medom in drugimi pridelki pa krepijo naše zdravje. Na območju Ljubljane deluje kar 350 čebelarjev, ki gospodarijo z več kot 4. 500 čebeljimi družinami.
Večina čebelari na podeželju, ki predstavlja kar dve tretjini vsega območja Mestne občine Ljubljana. Vedno več je tistih, ki se odločajo za čebelarjenje znotraj avtocestnega obroča. Tu tako v zadnjem času sledimo razvoju tako imenovanega urbanega čebelarjenja.
Ta temelji na gibanju za ozelenitev mestnih naselij, trendu zdravega načina življenja, želji po samopreskrbi in celostnem stiku z okoljem ter dvigu družbene ozaveščenosti o pomembnosti čebel za ohranjanje ekosistema in naše preživetje.

Čebelja pot

foto

Leta 2015 smo zasnovali Čebeljo pot, ki danes združuje že 35 partnerjev, od izobraževalnih in kulturnih institucij, institucij povezanih z zdravjem do gospodarskih institucij ter čebelarjev in čebelarskih društev. Ne govorimo le o poti, temveč o gibanju podobno mislečih, ki z najrazličnejšimi aktivnostmi skrbimo za dobrobit čebel v mestu.

 

Preberite tudi: