BeePathNet / Mreža čebeljih poti

Ključni cilji BeePathNet / Mreže čebeljih mest

Namen projekta BeePathNet sta nadgradnja in prenos koncepta, rešitev in rezultatov čebelje poti iz Ljubljane v druga mesta EU. Obravnavala bo izzive mestnega okolja, biotske raznovrstnosti in prehrambne samozadostnosti v povezavi z urbanim čebelarstvom s pomočjo integriranih in participativnih pristopov ter izgradnjo ključnih interesnih skupin za vplivanje na ustrezne politike in za razvoj in izvajanje učinkovitih rešitev.

V prvi fazi projekta, od 4. 4. 2018. do 4. 10. 2018, smo vzpostavili partnerstvo, pripravili študijo prenosljivosti ljubljanske dobre prakse v partnerska mesta ter zaključili s štiridnevnim transnacionalnim srečanjem.

S 4. 12. 2018, so Ljubljana in pet partnerskih mest vstopili v drugo fazo projekta, kjer bo prvih 18 mesecev namenjenih izobraževanju o prenosu znanj. V tem času bodo vse projektne dejavnosti partnerstva osredotočene na opolnomočenje vodij in članov lokalnih skupin iz petih partnerskih mest s ciljem pridobiti sposobnosti in znanja, potrebna za nadaljnji razvoj in nadgradnjo celostnega urbanega pristopa k čebelarstvu v teh mestih. Organizirali bomo tudi vrsto tematskih sestankov, predvsem v zadnjih šestih mesecih pa tudi več promocijskih dejavnosti na nacionalni in mednarodni ravni, prek katerih se bo gibanje širilo tudi v druga mesta EU.

V mrežo BeePathNet je vključenih 6 mest v EU – Ljubljana, Slovenija, kot vodilni partner, Amarante, Portugalska, Bydgoszcz, Poljska, Cesena, Italija, Hegyvídek – 12. okrožje Budimpešte, Madžarska in Nea Propontida, Grčija.