sreda, 14. 10. 2020

Mestni redarji na delavnici temeljnih postopkov oživljanja

Mestni redarji so se v Simulacijskem centru Zdravstvenega doma Ljubljana udeležili delavnice temeljnih postopkov oživljanja s pomočjo uporabe samodejnega defibrilatorja.

Hitra in pravilna prva pomoč človeku, ki je doživel srčni zastoj, ob izvajanju temeljnih postopkov oživljanja in uporabi defibrilatorja, poveča možnost preživetja kar do trikrat. Tega se zavedajo tudi patrulje mestnih radarjev, ki so med svojim delom na terenu že od leta 2011 opremljeni s tem tehničnim pripomočkom.

Pomen nadgrajevanja znanja

Mestni redarji so temeljno znanje iz prve pomoči in pravilne uporabe avtomatskega defibrilatorja (AED), pridobili že na dosedanjih seminarjih temeljnih postopkov oživljanja in uporabe defibrilatorja, tako da lahko suvereno pristopijo k ponesrečencu ali bolniku v primeru srčnega zastoja.

Ker se v Mestni občini Ljubljana in na Mestnem redarstvu zavedamo pomembnosti ohranjanja in nadgrajevanja znanja na tem področju, organiziramo obdobna usposabljanja s praktičnim prikazom postopkov oživljanja s pomočjo uporabe AED. Mestni redarji so znanje obnovili tudi letos, ko so se v Simulacijskem centru ZD Ljubljana udeležili izobraževanja na temo izvajanja temeljnih postopkov oživljanja s pomočjo defibrilatorja.

foto
Foto: Rok Košir

Na izobraževanju so se seznanili z opremo, ki jo potrebujejo ter pravilno in strokovno uporabo le-te. Izobraževanje je vsebovalo tudi praktičen preizkus na različnih scenarijih pri poškodovani osebi s poudarkom, kako odreagirati, kako poskrbeti za varnost in kako pristopiti do ponesrečenca ter sam postopek ABC - prosta dihalna pot, dihanje, cirkulacija (bitje srca) - AED.

Pomen sodelovanja

Mestno redarstvo tesno sodeluje z Reševalno postajo UKC Ljubljana, ki je pri izvajanju operativnih nalog ključnega pomena, zato so leta 2011 podpisali Protokol o sodelovanju, ki vključuje dogovor o obveščanju mestnih redarjev (s strani dispečerskega centra reševalne postaje) o kritičnih dogodkih, pri katerih lahko pomagajo z oživljanjem in nudenjem prve pomoči meščanom in obiskovalcem Ljubljane z AED.

V praksi to pomeni, da v primerih, ko patrulja Mestnega redarstva prva pride na kraj do bolnika oziroma poškodovanca, nemudoma prične z oživljanjem oziroma stabilizacijo stanja do prihoda reševalcev. Mestni redarji tako na ta način prispevajo k uresničevanju gesla Ljubljana – srcu prijazno mesto.

V ta namen smo na Mestnem redarstvu pripravili tudi informativno zloženko z naslovom Ljubljana-srcu prijazno mesto. Povezava do zloženke – klik tukaj .

Kje najdemo defibrilatorje

foto

Pri srčnem zastoju je ključna takojšnja pomoč, zato je izredno pomembno, da v primeru, ko moramo pomagati posamezniku s srčnim zastojem, vemo, kje je najbližji defibrilator, s katerim mu lahko rešimo življenje. 
Ti so nameščeni na različnih lokacijah, med drugim na fasadah stavb, kjer ima prostore Služba za lokalno samoupravo in v stavbah, kjer so prostori oddelkov in služb Mestne občine Ljubljana.
Dva mobilna defibrilatorja sta nameščena v službenih vozilih Službe za lokalno samoupravo, z njimi so že od leta 2010 opremljena službena vozila Mestnega redarstva, nameščeni so tudi v vseh Kavalirjih in v električnem vlakcu Urban.
Poleg naštetih so v Ljubljani nameščeni še številni drugi defibrilatorji.

Če defibrilator ob temeljnih postopkih oživljanja uporabimo v 3-5 minutah po srčnem zastoju, lahko povečamo delež preživetja za celo več kot 50 %. Prav zato imamo prav vsi, ki se srečamo s posameznikom s srčnim zastojem, ključno vlogo pri njegovem preživetju.

 

Preberite tudi: