sreda, 10. 11. 2021

Mreža Unescovih mest se širi

Ljubljana je stalni naziv Unescovega mesta literature, ki združuje mesta, v katerih ima literatura posebno vlogo, pridobila leta 2015. Danes je v mrežo vključenih že 49 svetovnih mest.

Mednarodna mreža Unescovih mest literature se hitro širi. Leta 2015, ko se je vanjo vključila Ljubljana, jo je sestavljalo 20 mest, danes je teh že 42. 
Letos so se mestom, ki se zavezujejo k spodbujanju trajnostnega razvoja literature in bralne kulture, pridružila še tri nova: Džakarta (glavno mesto Indonezije in enajsto največje mesto na svetu), Vilna (glavno mesto Litve) in Göteborg (drugo največje mesto na Švedskem).

logotip Ljubljana, unescovo mesto literature

Ljubljana v okviru naziva Unescovo mesto literature spodbuja bogato literarno dogajanje v mestu (Slovenske dneve knjige, Knjižnico pod krošnjami, Vodnikovo domačijo, Mestno knjižnico Ljubljana, Slovenski knjižni sejem,…), omogoča varen dom literarnim ustvarjalcem z vsega sveta preko sodelovanja v mreži ICORN, promovira branje in dostopnost knjige za vse starostne skupine ter podpira dobro razvito knjižno infrastrukturo.

 

Preberite tudi: