četrtek, 14. 7. 2022

Mladi, čas je za prijavo na razpis za štipendije

Objavili smo razpis štipendij za nadarjene dijake in študente v šolskem oziroma študijskem letu 2022/23. Rok za prijavo je 5. september (za dijake) in 5. oktober 2022 (za študente), z zbiranjem prijav pa pričnemo 29. julija 2022.

Tudi letos smo razpisali 90 štipendij za nadarjene dijake in študente, ki imajo stalno prebivališče v Mestni občini Ljubljana. V šolskem oziroma študijskem letu 2022/2023 bodo mladi prejeli:

 • 16 štipendij za dijake,
 • 35 štipendij za študente dodiplomskega izobraževanja in enovitega magistrskega študija v Republiki Sloveniji,
 • 26 štipendij za študente podiplomskega (razen enovitega magistrskega) izobraževanja v Republiki Sloveniji,
 • 4 štipendije za dodiplomski študij v tujini,
 • 9 štipendij za podiplomski študij v tujini.

Kdo se lahko prijavi 

Na razpis se lahko prijavijo:

 • dijaki od vključno 2. letnika srednješolskega izobraževanja,
 • študenti dodiplomskega in enovitega magistrskega izobraževanja v Republiki Sloveniji od vključno 2. letnika,
 • študenti dodiplomskega in enovitega magistrskega izobraževanja v Republiki Sloveniji, ki so prejemali štipendijo za nadarjene dijake MOL za srednješolsko izobraževanje, od vključno 1. letnika,
 • študenti podiplomskega (razen enovitega magistrskega) izobraževanja v Republiki Sloveniji od vključno 1. letnika in
 • študenti, ki študirajo v tujini (za dodiplomski in podiplomski študij) od vključno 1. letnika, če izpolnjujejo pogoje, zapisane v besedilu razpisa za štipendije MOL 2022/2023.

Javni razpis, kjer najdete vse pogoje za prijavo, je objavljen tukaj ↗ 

Roki za prijavo

Prijave zbiramo prek aplikacije E-razpis od 29. julija 2022 dalje. Za dijake se rok izteče 5. septembra, za študente pa 5. oktobra 2022.

Podpiramo mlade nadarjene Ljubljančanke in Ljubljančane

V Ljubljani že od leta 1998 razpisujemo štipendije za nadarjene dijake in študente, ki se odlikujejo po visokih sposobnostih in kreativnosti in že v času izobraževanja s svojimi učnimi uspehi ter dosežki na interesnih področjih izstopajo iz povprečja ter dosegajo izjemne rezultate v mestnem, državnem in mednarodnem merilu.

Doslej smo podprli že 1.728 nadarjenih dijakov in študentov, za kar smo namenili skoraj 9,5 milijona evrov.
Od tega je bilo 342 štipendij namenjenih za srednješolsko izobraževanje, 765 štipendij za dodiplomski in 331 štipendij za podiplomski študij v Sloveniji ter 95 štipendij za dodiplomski in 195 štipendij za podiplomski študij na univerzah v tujini.

Utrinek iz letošnje podelitve štipendij, april 2022. Foto: N. Rovan
Utrinek iz letošnje podelitve štipendij, april 2022. Foto: N. Rovan

   

Izjemni dosežki štipendistov

V nadaljevanju z vami delimo izjemne dosežke štipendistov v študijskem letu 2021/2022: 

 • Štipendist MOL Tomaž Žigon je prejel zlati priznanje v logiki v študijskem letu 2021/2022 na državnem tekmovanju.
 • Štipendistka MOL Klaudija Lukman je zmagala na 6. mednarodnem tekmovanju iz pisanja eseja v korejskem jeziku (The 6th International Korean Essay Contest) na Univerzi Babeş-Bolyai Romuniji, kjer so sodelovali študenti univerz Eötvös Loránd University in Budapest (Madžarska), St. Kliment Ohridski Sofia University (Bolgarija), University of Bucharest (Romunija), University of Ljubljana (Slovenija), University of Vienna (Avstrija) in University (Romunija).
 • Štipendista MOL in industrijska oblikovalca Pia Groleger in Luka Pleskovič sta kot del ekipe Bulky Bananas s projektom FUTR ZA JUTR, ki naslavlja problem zavržene hrane, osvojila 3. mesto na mednarodnem izzivu storitvenega oblikovanja Student Service Design Challenge 2021. Projekt je bil oktobra prestavljen na znamenitem Dutch Design Week 2021, v februarju pa tudi na svetovni razstavi EXPO 2020 v Dubaju.
 • V januarju je štipendist MOL in dijak Gimnazije Bežigrad Luka Aljaž Pajek na Prvenstvu Slovenije v dvorani za starejše mladince in mladinke v Novem mestu osvojil 1. mesto in naslov državnega prvaka v teku na 3000 m. S tem dosežkom se je kvalificiral v slovensko reprezentanco, ki je nastopila v Beogradu na Prvenstvu Balkana v dvorani za mladince in mladinke (U20).
 • Dramsko besedilo štipendistke MOL Nine Kuclar Stiković Jutri je v sanjah izgledal drugače, za katerega ji je Prešernovo gledališče Kranj na 51. Tednu slovenske drame podelilo nagrado za mlado dramatičarko 2021, je državna predmetna komisija za odrske stvaritve in film izbrala za maturitetno gradivo 2023 pri predmetu zgodovina in teorija gledališča in filma.
 • Februarja je najboljša slovenska boksarka in štipendistka MOL Ema Kozin je izgubila proti Američanki Claressi Shields, vendar v Aalnu v Nemčiji je julija s predčasnim zaključkom dobila dvoboj z Madžarko Szilvio Szabados in postala svetovna prvakinja v supervelterski kategoriji po verziji WBF.
 • Štipendist MOL in gimnazijec Val Enej Jenko je v sezoni 2021/2022 s Hokejskim klubom Olimpija postal državni prvak v kategoriji U19.
 • Štipendist MOL Vitan Furlan Sketelj je aprila prejel prvo nagrado v solo petju na Drugem mednarodnem tekmovanju Musica Goritiensis v Novi Gorici.
 • Aprila se je 52. Teden slovenske drame zaključil s podelitvijo Grumove nagrade za najboljše slovensko dramsko besedilo dramatičarki in nekdanji štipendistki MOL Katarini Morano za besedilo Usedline in posebne nagrade predstavi Under construction v režiji štipendista MOL Aljoše Lovrića Krapeža in produkciji Gledališča Glej.
 • Junija se je 57. Borštnikovo srečanje zaključilo s podelitvijo Velike Borštnikove nagrade za najboljšo predstavo uprizoritvi Škofjeloški pasijon, v kateri igra nekdanja štipendistka MOL Doroteja Nadrah.
 • Julija je Naj prostovoljski projekt leta 2021 postal projekt Lahko berljiva Ustavo Republike Slovenije, ki je nastal v sodelovanju Študentske sekcije društva specialnih in rehabilitacijskih pedagogov Slovenije in Zveze Sožitje, nekdanjo štipendistko MOL ter magistrico specialne in rehabilitacijske pedagogike Živo Jakšić Ivačič, pobudnico in vodjo projekta, so poslušalci Vala 202 izbrali za Ime tedna.
 • Na mednarodnem tekmovanju C'MUN 2022 je štipendist MOL Urban Lečnik Spaić osvojil nagrado za najboljšega delegata, ekipa Pravne fakultete Univerze v Ljubljani pa je z naskokom premagala vse ostale delegacije. Urban Lečnik Spaić deluje v okviru Pravne mreže za varstvo demokracije, ki ji je Evropski parlament julija podelil Nagrado Državljan Evrope 2022 za projekt podpore posameznic in posameznikov ter organizacij pri uporabi pravnih sredstev za izpodbijanje ukrepov, postopkov in politik, ki so nezakoniti, protiustavni in nedemokratični.

 

Preberite tudi: