torek, 22. 12. 2020

Nagrajena štipendista Gaja Filač in Nejc Pulko

Štipendistka Gaja Filač je prejela Severjevo nagrado za igralsko stvaritev, Nejc Pulko pa Svečano listino za najboljše študijske dosežke.

Štipendistka Mestne občine Ljubljana Gaja Filač je prejemnica Severjeve nagrade za igralsko stvaritev študenta dramske igre za vlogo Punce v Koltesovi igri Roberto Zucco. V obrazložitvi nagrade je strokovna žirija zapisala: »Gaja Filač je v produkciji petega semestra kot Punca v Koltèsovi igri Roberto Zucco v režiji Žive Bizovičar ustvarila pretresljiv lik mladega dekleta, ki koltèsovsko apokaliptičnim okoliščinam navkljub (odsoten oče, alkoholizirana mama, skrajno posesivna sestra, patološko incestuozen brat, misterizen, privlačen, a hkrati neznosen, nepredvidljiv in tudi nasilni Zucco, brutalna Zvodnik in Inšpektor idr.) zmore presunljivo moč, da temu svetu zoperstavlja svetlobo ljubezni. Njena Punca prehodi križev pot, posejan s postajami neznosnega, mučnega in trpkega, in pri tem pokaže redko videno notranjo moč, globoko vero in neupogljivost.
Gaja Filač je na vseh postajah – tako procesa kot predstave – izkazala izjemno ustvarjalnost in samostojnost, se neutrudno poglabljala in se razdajala, vseskozi pa natančno izrisovala in artikulirala (v najširšem pomenu besede) pot svoje Punce.«

Gaja Filac foto Matej Jordovic Potocnik
Gaja Filač. Foto: Matej Jordovič Potočnik
  

Štipendist Mestne občine Ljubljana Nejc Pulko je med prejemniki Svečane listine za študentke in študente za najboljše študijske dosežke, ki jo podeljuje Univerza v Ljubljani. Ob utemeljitvi nagrade so zapisali: »Nejc Pulko je eden tistih študentov, ki v času izobraževanja na Fakulteti za socialno delo Univerze v Ljubljani ni zgolj obiskoval predavanj in vaj, temveč se je nadpovprečno udejstvoval v obštudijskih dejavnostih. Bil je tudi študent prodekan. Od prvega letnika je bil ves čas med petimi odstotki najboljših študentov v generaciji.«
Ob predsedovanju študentskem svetu in koordinatorju tutorstva je bil Nejc aktiven tudi na področju akademskega pisanja, saj je objavil dve strokovni recenziji znotraj različnih znanstvenih revij. V letu 2019 je bil imenovan na mesto glavnega urednika biltena Socialni izziv, ki ga izdaja Socialna zbornica Slovenije. Ob mednarodnem dnevu študentov v letu 2017 je za svoje dosežke prejel naziv Naj študent.

Nejc Pulko
Nejc Pulko. Foto: osebni arhiv
   
  

Gaji Filač in Nejcu Pulku iskrene čestitke za izjemni uspeh in mnogo izzivov tudi v prihodnje.

Preberite tudi: