ponedeljek, 6. 7. 2020

Naše darilo življenju - recimo NE hitrosti in alkoholu

Ob začetku počitnic in dopustov na zavodu Varna pot svetujejo, naj ne pozabimo na lastno varnost in varnost drugih udeležencev v cestnem prometu. Naj bodo letošnje počitnice ustvarjalne, žive, brezskrbne, zabavne in polne pozitivnih izkušenj. Zato »Izberimo življenje in recimo NE hitrosti in alkoholu«.

S krajšimi spoti za Hitrost in Alkohol ter življenjskimi zgodbami naših mladih ambasadorjev, skupaj s partnerji in podpisniki programa Živimo Vizijo, sporočamo kako pomembno je življenje in zdravje nas in vseh, ki so aktivni udeleženci v vsakdanjem cestnem prometu.

Naše darilo življenju

Ste se že kdaj vprašali, kako uspeva določenim narodom in državam postati najvarnejši na področju cestnega prometa? Kje se skriva ključ do uspeha? Kako kreatorjem in voditeljem naroda uspe nagovoriti, pripraviti, izobraziti, opolnomočiti, bi rekli šolniki, slehernega posameznika, da prispeva svoj delež k uresničevanju Vizije NIČ in s tem zmanjševanju najhujših posledic? 

Je tam posameznik zase, za bližnje in za družbo vreden več? Pri tem ne mislimo le na tradicionalno varne skandinavske dežele, temveč tudi Nemčijo, Nizozemsko, Španijo, Veliko Britanijo in druge. Države z več deset milijoni prebivalcev. Zakaj torej ne bi uspelo tudi nam, prečudoviti Sloveniji z nekaj več kot dva milijona prebivalcev? Ena malce večja veselica ali dve in se dogovorimo, da je vsak od nas biser, zaklad, izjemen človek, ki ga v tako mali državi ne moremo kar tako nadomestiti. 

Dogovor strnemo v sklep in ga pošljemo ETSC – Evropskemu svetu za varnost prometa, s pripombo, da nas z letom 2020/21 lahko umesti med najvarnejše države EU. Čeravno imamo o sebi kot voznikih Slovenci nedvomno zelo visoko in pozitivno mnenje in radi pokomentiramo, da napake, prekrške in nesreče praviloma delajo oni, drugi, tam daleč, nas poročilo ETSC pozicionira med srednje varne evropske države (v letu 2019 smo umeščeni v tretji razred od petih). Torej izziv, da naredimo korak k najboljšim ni tako daleč, le odločiti se je potrebno in stopiti naprej. 

Za prvo vajo sta pred nami izziva z imenom Hitrost in Alkohol ter druge prepovedane substance. Če ju spoznamo, da sta naša najhujša sovražnika na cestah, prisluhnemo dejstvom Ministrstva za zdravje, opozorilom Policije in AVP, podpremo akcijo Čista nula Čista vest in druge aktivnosti različnih organizacij, se pogledamo v ogledalo, opogumimo in odločimo: »Želim prispevati svoj delež k uresničevanju Vizije NIČ. Vsak od nas šteje«, smo na zelo dobri poti. 

Če dvomite, niste povsem prepričani, se vam zdi to pretežko, vas bodo morebiti nagovorile besede naše ambasadorke Marjane Kračun, ki jih je izrekla ob Svetovnem dnevu spomina na žrtve prometnih nesreč leta 2009 na Prešernovem trgu v Ljubljani: »Prometna nesreča se je včeraj pripetila njim, danes nam in ne želimo si, da bi se jutri pripetila vam!«


Če vam je blizu mnenje, da se nesreče pač dogajajo, da se bodo in da nimate velike vpliva na to, vas lahko potolažimo, da temu ni tako. Švedski so se leta 1994, ko je pričela s t.i. Viziji NIČ, skeptiki smejali. Danes se ji ne smejejo več, temveč hitro prilagajajo svojo zakonodajo, infrastrukturo, izobraževanje, tehnične standarde vozil, izvajanje prve pomoči, rehabilitacije, zavarovanja itd, vse z namenom, da znamo in zmoremo vplivati na zmanjševanje najhujših posledic. 

In tu nastopimo mi. Z našimi mladimi ambasadorji Zavoda Varna pot, ki podarjajo svoj delež, podarjajo »Darilo življenju«. Na nas je, ali ga sprejmemo in ga podpremo. 

Iskrena zahvala vsem partnerjem in podpornikom, ki ste nam omogočili našo sporočilnost. 
V času počitnic, dopustov, dnevnih potovanj, ki so pred vami, vam želimo srečne in varne poti!


Robert Štaba

Predsednik Zavoda Varna pot
in Podpredsednik Evropskega združenja žrtev prometnih nesreč

 

Podprite in pridružite se nam, vzemite si minuto, dve, pošljite sporočila svojim bližnjim, prijateljem in znancem. Mogoče se nekoga dotakne, morebiti nam uspe skupaj prihraniti življenje, zdravje nekoga, ki nam bo za to vedno hvaležen. Stane nas nič, lahko pa naredimo en korak in prispevek več za večjo varnost slovenskih cest in uresničevanje Vizije NIČ.

Vizija NIČ

Na Mestni občini Ljubljana smo prvi v Sloveniji aktivno pristopili k Viziji NIČ zavoda Varna pot, s katero izpolnjujemo zavezo, storiti vse, da kar najbolj zmanjšamo število mrtvih in hudo poškodovanih na naših cestah. Župan Zoran Janković je kot prvi župan v Sloveniji podpisal tudi Zavezo z javno podporo aktivnostim Vizije NIČ.

Zakaj je spoštovanje omejitev hitrosti, pozornost in prilagajanje ostalim udeležencem v prometu pomembno in kako prispeva k temu cilju? Odgovor na to vprašanje najdete med ogledom novega promocijskega spota Vizija NIČ.

Preberite tudi: