torek, 16. 11. 2021

Nemogoče se je vrniti v nemogočo deželo

Na mednarodni dan strpnosti v Galeriji Kresija odpiramo razstavo ob desetletju vključenosti Ljubljane v mrežo ICORN z naslovom Nemogoče se je vrniti v nemogočo deželo.

Na Mestni občini Ljubljana smo se organizaciji ICORN – mreži mest in regij, ki nudijo začasno zatočišče preganjanim pisateljem, pesnikom, novinarjem, umetnikom in drugim ustvarjalcem, pridružili leta 2011.
Njihov kreativni doprinos pogosto temelji na ažurnem spremljanju družbenega dogajanja in običajno so prvi krik, ki svari pred kršenjem pravice do svobodnega izražanja in drugih človekovih pravic. Kritični glasovi, ki izpostavljajo nepravilnosti, slabosti in odklone, pa lahko vsled tega postanejo predmet negativne pozornosti režima, ki ga posredno ali neposredno obravnavajo. Toda svoboda izražanja ni zgolj pravica, je tudi odgovornost in dolžnost, ki lahko od nas zahteva, da s preudarno argumentacijo, moralno verodostojnostjo in predanostjo resnici izrazimo komentar. Različna, divergentna mnenja so namreč značilnost demokratične družbe in vplivajo na nadaljnji razvoj družbe, na medsebojno razumevanje in sočutje. A zato je treba najprej dopustiti in spoštovati množičnost in mnogovrstnost glasov. Bogastvo je konec koncev v raznovrstnosti.

Odkrivamo ICORN zgodbe iz Ljubljane  

Razstava Nemogoče se je vrniti v nemogočo deželo razkriva zgodbe petih rezidentov, ki so po dve leti gostovali v Ljubljani. Njihovo kreativno delovanje ali politični aktivizem sta poglavitna vzroka za nujen umik iz matične države. Ker je tamkajšnja oblast prepoznala izražanje teh drugače mislečih posameznikov kot nevarno, se njihova prostost izražanja ni samo skrčila, temveč se je nanje zgrnil pritisk v obliki ustrahovanja, poostrenega nadzora, groženj in drugih metod, ki so delovanje ljubljanskih rezidentov okrnile.
Sodelujoča umetnika Jošt Franko in Jernej Žumer skozi umetniško prakso interpretirata zgodbe petih rezidentov ICORN v Ljubljani. Medtem ko se Žumrova grafična facilitacija navezuje na drobne detajle iz časa pred in med rezidenco v Ljubljani, se Franko v svojih fotografijah navezuje na prostor Ljubljane v času, ko so gostje programa ICORN uradno rezidenco večinoma že zapustili. Žumrovo vizualno komentiranje v kombinaciji risbe in besedila učinkuje kot fragmentarna vizualna pripoved, ki jo v prostorski postavitvi dopolnjujejo besedilne izjave posameznih rezidentov.

Sodelujoči rezidenti mreže ICORN: Souzan Ali, Girma Fantaya, Shiva Nazar Ahari, Zineb el Rhazoui, Sameer Sayegh
Sodelujoča umetnika: Jošt Franko, Jernej Žumer
Kuratorka razstave: Kristina Ferk

Poleg Mestne občine Ljubljana so razstavo podprli še Mestna knjižnica Ljubljana, Slovenski center PEN in Trubarjeva hiša literature.

Preberite tudi: