petek, 5. 3. 2021

Ob 8. marcu slavimo ustvarjalke

Ob 8. marcu se v Ljubljani, Unescovemu mestu literature, pridružujemo pobudi za vzpostavitev Poti pisateljic, skupaj s številnimi založniki pa smo pripravili tudi izbor knjig domačih in tujih avtoric, ki jih lahko naročite kar na dom.

Po poti boja za človekove in ženske pravice 

Pot pisateljic bo v središče pozornosti postavila ženske, ki so zaznamovale boj za človekove in ženske pravice na začetku 20. stoletja. Njihova edinstvena vloga v zgodovini in kulturni dediščini slovanskega sveta in vse Evrope je bila izjemno pomembna, a nikoli zares priznana. Pot bo povezovala simbolne in fizične točke njihovega življenja in dela – muzeje, spominske sobe, čitalnice, spomenike, kavarne, knjižnice in druge javne prostore.

V Ljubljani se bomo osredotočili na predstavitev dveh pomembnih avtoric - pisateljice in publicistke Zofke Kveder in pesnice Lili Novy. Pri tem bomo tesno sodelovali z zavodom Divja misel, ki v okviru Vodnikove domačije že uspešno izvaja programe popularizacije ženskih avtoric.

Pobudo za vzpostavitev Poti pisateljic, ki se bo potegovala tudi za naziv Kulturne poti Sveta Evrope, je dal Forum slovanskih kultur. 

Namen projekta Evropske kulturne poti, ki v okviru Sveta Evrope poteka od leta 1987, je skozi prostor in čas prikazati pomen dediščine različnih evropskih držav, kar prispeva k skupni in živi kulturni dediščini. Trenutno v okviru projekta poteka 38 kulturnih poti z zelo različnimi temami, ki ponazarjajo evropski spomin, zgodovino in dediščino ter prispevajo k interpretaciji raznolikosti današnje Evrope. V Ljubljani smo vključeni v dve izmed njih, v Pot evropskih pokopališč in v Secesijsko pot.

Združenje Pot pisateljic (Women Writers Route) podpirajo države, ki sodelujejo v Forumu slovanskih kultur, najbolj aktivna so ruska mesta, še posebej Moskva in Sankt Peterburg, Zagreb, EPK 2020 Reka, Ogulin z ustanovo Ivanina kuća bajki in Beograd.

Ob 8. marcu podari knjigo

Na naslovu wolt.si (profil: Ljubljana, mesto literature) boste našli nabor leposlovja, humanistike, stripa, velikih klasik in manj znanih avtoric, knjižnih novosti in osmomarčevskih tem. Naročene knjige so lahko pri vas (ali tistemu, ki ga želite obdariti) že v dobre pol ure! Vse knjige bodo dostavili in predali varno ter v ličnih ovojih, po želji pa bodo naslovnici ali naslovniku priložili tudi kartico z vašim sporočilom.

Osmomarčevska knjigarna Ljubljane, Unescovega mesta literature, bo na Woltu odprta od ponedeljka do petka med 10. in 17. uro, naročila pa je mogoče oddati tudi dan prej. Do 12. marca lahko obiščete tudi pop-up knjigarno na Vodnikovi domačiji, kjer boste ob knjigah našli tudi nabor ilustracij.

Asistentka opozarja na pomen 8. marca

V Kinodvoru ob mednarodnem dnevu žensk vabijo k spletni premieri filma Asistentka
Film, ki nas za devetdeset minut postavi v kožo mlade asistentke mogočnega filmskega producenta, ni zgodba o Harveyju Weinsteinu, pač pa zadržan in minimalističen portret sistema, ki tiho podpira nasilje nad ženskami.

Spletna premiera filma bo v ponedeljek, 8. marca ob 19. uri, sledil ji bo pogovor z režiserko Kitty Green v živo ob 20.45 uri. Nakup vstopnic in ostale podrobnosti najdete spletni strani Kinodvora

Preberite tudi: