četrtek, 9. 7. 2020

Odprli smo P+R Stanežiče

Ob Celovški cesti, blizu mladinskega golf igrišča, smo odprli P+R parkirišče Stanežiče, že šesto tovrstno parkirišče v Ljubljani.

Na parkirišču je 392 parkirnih mest, od katerih jih je 20 namenjenih invalidom, 6 pa parkiranju in polnjenju električnih vozil. Urejenih je tudi 15 parkirnih prostorov za avtodome, 4 postajališča za avtobuse in 2 postajališči za turistične avtobuse. 

foto

foto

Namestili smo 120 kolesarskih stojal, od tega jih je 20 pokritih.

foto
Na parkirišču je tudi 16 omaric za shranjevanje koles

Do parkirišča z mestnim avtobusom številka 1

foto

Ob odprtju parkirišča smo podaljšali traso mestnih avtobusov na liniji 1.
Ob delavnikih vsi avtobusi na liniji 1 vozijo na relaciji: Dolgi most P+R - parkirišče Stanežiče P+R. To pomeni, da v Mestnem logu ne bo več začetnega postajališča (oznaka 1D je ukinjena).
Nočna linija N1 vozi na relaciji Bavarski dvor - Stanežiče P+R - Brod. Ob nedeljah in praznikih bodo avtobusi vozili kot linija 1B, in sicer na relaciji Dolgi most P+R - Stanežiče P+R - Gameljne. Obračališče Vižmarje je ukinjeno.
V Vižmarjih, neposredno ob Celovški cesti, smo uredili novi postajališči,, kjer bodo poleg avtobusov na liniji 1 ustavljali tudi avtobusi na liniji 25 (Zadobrova – Medvode). Na novem postajališču Vižmarje v smeri Stanežič bo ustavljala tudi linija 15 (Sora- Medvode - Stanežiče). 

V Ljubljani imamo že šest parkirišč P+R

Sistem P+R parkirišč (angleško park and ride oziroma parkiraj in se pelji) je kombinacija zasebnega in javnega prevoza, ki omogoča, da se uporabnik do pomembnejših točk na obrobju mesta oziroma glavnih mestnih vpadnic pripelje z osebnim vozilom, pot v mesto pa nadaljuje z javnim prevozom ali kolesom.
S plačilom parkirnine na P+R parkirišču vozniki dobijo pravico do dveh voženj z mestnim avtobusom, ki velja do 23:59 istega dne. S tem prispevamo k zmanjševanju števila avtomobilov v mestu.

V Ljubljani imamo zdaj že šest P+R parkirišč. Poleg novo odprtega P+R Stanežiče so to še:

  • P+R Dolgi most
  • P+R Barje
  • P+R ŠRC Stožice
  • P+R Studenec
  • P+R Ježica 

Preberite tudi: