ponedeljek, 3. 1. 2022

Osamljenost in družba na Vegovi ulici

Na TAM-TAMovi Ulični galeriji na Vegovi ulici je na ogled že 10. razstava iz cikla Odnos. Tokratna se osredotoča na aktualno temo osamljenosti in družbe.

Preteklo leto nas je dodobra streslo, pretreslo, predrugačilo in okrepilo – vsakega posebej in kolektivno. Nas združilo in hkrati osamilo. Načini druženja so drugačni, med nami je distanca. Drugačna je postala tudi samota, včasih raztegnjena do roba osamljenosti.
Osamljenost je še bolj sama in trpka. Kot bi se zgodila kolektivna cenzura stvarstva. Z drugega zornega kota po smo pridobili čas za refleksijo, potop v notranji svet in soočenje lastnega jaza. Ni lahko, je pa vredno in lahko tudi navdihujoče.
Mi pa vemo, da nikoli nisi čisto sam! Tu smo MI. Eden za drugega – krog tistih, ki jim lahko zaupaš in ki te razumemo. Poslušamo in sprašujemo: “Kaj se ti kaj dogaja?, ” in “ A si vredu?”. Z nami si lahko to, kar si. Sproščeno in neobremenjeno!

Tokrat razstavljajo

Alina Khairutdinova /Osamljenost Vs. Družba/

Avtorica s svojo zanimivo in dodelano risbo sporoča, da so prijatelji različni, da so odnosi med prijatelji lahko negotovi, da se tudi med prijatelji včasih počutimo osamljene ali nesprejete. Prijateljstvo včasih težko ali polno nesoglasij, hkrati pa je prijateljstvo tudi velik dar, ki ga je vredno negovati.

Nina Trajkova /Še ena stran/

Ni nujno, da so prijatelji živa bitja. Pomoč in podporo lahko najdemo tudi v literarnih delih, ki nam razširijo obzorja tudi med našimi štirimi stenami: “The only thing that keeps me alive are books.”

Vall Janežič /Zmeda/

Plakat je nastal med poukom fizike. V prepletu lastnih misli in kvantnih zakonov je izpod peresa avtorja nastala risarija s sporočilom “Trust the proces”. Prikupno zmedena, a hkrati jasna ilustracija je začetek zbirke ustvarjalnih del v avtorjevem zvezku “sketchbook 1”.

Razstavo si lahko na Ulični galeriji na Vegovi ulici, ki je del kulturne četrti Soteska, ogledate do konca januarja, nato bo sledila razstava na temo Kultura/Zdravje (rok za oddajo del je 5. januar 2022, podrobnosti najdete tukaj).  

Preberite tudi: