četrtek, 23. 4. 2020

Po knjigo na Sejem s kavča

Danes je svetovni dan knjige. V Ljubljani, Unescovem mestu literature, so prejšnja leta v teh dneh potekale številne prireditve spodbujanja branja, letos pa zaradi epidemije vse dejavnosti selimo na splet, kjer smo odprli Sejem s kavča.


Kupi knjigo, podpri slovenske založbe – od doma!

foto

Sejem s kavča je na www.mestoliterature.si odprt od 23. do 26. aprila 2020. Pripravljata ga Javna agencija za knjigo RS in Ljubljana, Unescovo mesto literature v sodelovanju s številnimi založniki.

Na spletnem knjižnem sejmu se založbe predstavljajo na virtualnih stojnicah, na katerih si lahko ogledate video pozdrav in katalog knjižnih izdaj s sejemskimi popusti ter vstopite v spletno knjigarno.

Ni samoumevno, da imamo knjige. Domače avtorje, založbe, prevajalce, urednike, lektorje, ilustratorje in ostale ustvarjalce, ki so zaslužni, da dobre knjige (tudi v trenutnih okoliščinah) lahko beremo, najlažje podpremo z nakupom knjig. Zato ob svetovnem dnevu knjige pozivamo k nakupu knjig. Vsaj ene.

Ljubljana, Unescovo mesto literature

Potem, ko je Ljubljana v letu 2010 nosila naziv svetovna prestolnica knjige, smo leta 2015 prejeli še stalni naziv mesto literature, ki ga Unesco podeljuje mestom z bogato literarno dediščino in živahnim sodobnim literarnim utripom, ki se zavedajo pomena kulture in knjige za trajnostni razvoj mesta.

Ta naziv nosi le 39 mest na svetu, v Ljubljani pa smo se ob kandidaturi zavezali, da bomo še naprej spodbujali bogato literarno dogajanje v mestu, omogočali varen dom literarnim ustvarjalcem z vsega sveta preko sodelovanja v mreži ICORN, promovirali branje in dostopnost knjige za vse starostne skupine ter podpirali dobro razvito knjižno infrastrukturo.

Naslednja postaja: Evropska prestolnica kulture 2025

S podporo 25 občin Ljubljanske urbane regije kandidiramo za naziv Evropska prestolnica kulture (EPK) 2025, najpomembnejšo pobudo Evropske unije na področju kulture. Odločanje o zmagovalnem mestu še ni končano, konec februarja pa smo se uvrstili med štiri finalna mesta, ki se potegujejo za ta naziv.

Temeljni cilj programa EPK je poudarjanje bogastva in raznolikosti evropskih kultur ter skupne kulturne dediščine, kakor tudi spodbujanje medkulturnega dialoga in večanje medsebojnega razumevanja med evropskimi državljani.

V Mestni občini Ljubljana vidimo kandidaturo za naziv EPK 2025 kot priložnost za uresničevanje strateških razvojnih ciljev mesta in regije.

Preberite tudi: