petek, 25. 10. 2019

Prenovili smo Konservatorij za glasbo in balet

Odprli smo prenovljene prostore Konservatorija za glasbo in balet. Razloga za prenovo, ki je trajala 14 mesecev, sta bili dotrajana streha in potreba po sodobni koncertni dvorani z vrhunsko akustiko.

Obsežna obnova

Vegovo ulico, ki poteka po okopih nekdanjega srednjeveškega obzidja Novega trga, je arhitekt Jože Plečnik zasnoval kot kulturno os, ob kateri se nizajo pomembne kulturne ustanove. V nizu teh objektov je tudi stavba Konservatorija za glasbo in balet. Obstoječim učilnicam smo na podstrešju dodali še tri nove in vse prostore medsebojno povezali, statično in protipotresno smo objekt izboljšali, uredili smo požarna stopnišča ter omogočili dostop tudi gibalno oviranim.

191024 otvoritev prenoljenih prostorov KGBL nrovan 003
Učenci Konservatorija so ob odprtju pripravili bogat kulturni program.

V duhu Plečnikove zunanje ureditve je bil na prej neizkoriščeni ravni strehi baletne dvorane urejen zunanji kulturni ambient, ki bo uporabljen kot prostor za druženje in letne zunanje prireditve. Proti atriju sosednje stavbe ga vizualno zapira kompozicija likov, ki se ponovi na nadstrešku in ustvarja ambientalno svetlobo.

191024 otvoritev prenoljenih prostorov KGBL nrovan 006
Učenci že uživajo v prenovljenih ter novih prostorih, na fotografiji je zunanji kulturni ambient.

Sodobna koncertna dvorana

Koncertna dvorana s 168 sedeži je umeščena v dvovišinski prostor, obdana je z leseno akustično lupino iz lesenih perforiranih plošč, ki so nameščene pod različnimi koti. Tako koti kot perforacije odbijajo ali absorbirajo različne frekvence zvoka. Za akustični material je bilo uporabljenih sedem različnih vrst mineralne volne, kot pod-konstrukcija in finalna obloga pa izključno les in več kot 300 akustičnih panelov, ki zagotavljajo primerno akustiko po najzahtevnejših kriterijih za koncertne dvorane.

191024 otvoritev prenoljenih prostorov KGBL nrovan 022

191024 otvoritev prenoljenih prostorov KGBL nrovan 021

Za prenovo smo namenili 4.080.000 EUR brez DDV.

Preberite tudi: