petek, 9. 7. 2021

Preprečimo širjenje komarjev na vrtičkih

Proti tigrastim komarjem se lahko borimo v prvi vrsti s preventivnimi ukrepi, lahko pa si pomagamo tudi z doma narejenim repelentom.

Eden od virov širjenja komarjev so vrtički

V Mestni občini Ljubljana imamo urejenih 9 območij za vrtičkarstvo, in sicer: Dravlje, Štepanjsko naselje, Ježica, Rakova jelša, Vojkova, Iga Grudna, Grba, Vižmarje - Brod in Muste. Na vseh smo v preteklih letih že izvajali aktivnosti za preprečevanje širjenja tigrastih komarjev, zdaj smo jih tudi opremili z navodili za ustrezno ravnanje.

Da bi se tigrastemu komarju izognili na vrtičkih:
- vodo v posodah za zbiranje deževnice prekrijte s prepustno kopreno, ki bo omogočala pronicanje deževnice, vendar preprečevala odlaganje jajčec.
- Posode, vedra in zalivalke, ki jih ne potrebujete, pokrijte ali obrnite narobe, da se v njih ne nabira deževnica.
- Redno pospravljajte vrtne pripomočke in druge stvari, ki bi lahko omogočile zadrževanje stoječe vode na vašem vrtičku ali okolici.
- Na prostem nosite svetlejša oblačila z dolgimi rokavi.
- Na izpostavljeno kožo nanesite bio repelente (sredstva za zaščito pred komarji).

Preventivni ukrepi proti tigrastim komarjem, foto: arhiv MOL

 

Druga priljubljena mesta za razmnoževanje tigrastega komarja so gume, skladiščene na prostem. Na vrtovih so problematične tudi kadi za napajanje živali. Ne pozabimo na podstavke za rože in različne predmete, v katerih se zadržuje voda, na primer voda v sveči za odganjanje komarjev ali v odvrženi konzervi. Tigrasti komarji najdejo tudi vodo, ki se nabere v plastičnih ponjavah, kanalizacijskih jaških, zamašenih žlebovih, v amforah in okrasnih kamnih, nevzdrževanih vaških vodnjakih ali ribnikih.

Najpomembnejša je preventiva

V skladu z navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje v Sloveniji trenutno ni dovoljena oziroma je prepovedana raba insekticidov za zatiranje komarjev na prostem, saj za tovrstno rabo pri nas insekticida nimamo registriranega.

Naravni repelent proti komarjem lahko izdelate tudi sami.

Tigrasti komar

Tigrasti komar (Aedes albopictus) je invazivna tujerodna žival, ki izvira iz tropske in subtropske Azije. Je posebnež, po načinu življenja se razlikuje od naših vrst komarjev. Pika podnevi, kar pri naših komarjih opazimo le izjemoma. Znan je po hitrem širjenju in lahkem osvajanju umetnih bivališč, ki jih je ustvaril človek. Za razmnoževanje potrebuje le majhne količine stoječe vode, v katerih se naši komarji ne morejo razmnoževati. Tako se izogne njihovi konkurenci.

Preberite tudi: