sreda, 4. 9. 2019

Pridružite se nacionalnemu mesecu skupnega branja

Na Mestni občini Ljubljana se tudi letos pridružujemo bralno spodbujevalni akciji Nacionalni mesec skupnega branja 2019, ki bo potekala med 8. septembrom - mednarodnim dnevom pismenosti in 13. oktobrom - zaključkom Tedna otroka.

Eden od ciljev akcije je vsaj 15 minut branja ali glasnega branja na dan, zato vas vabimo, da v jesen vstopite z rednim branjem.

Ljubljana, mesto literature

Ljubljana je od leta 2015 članica Unescove mreže kreativnih mest, kjer v družbi 28 svetovnih mest promoviramo knjige in branje in na različne načine spodbujamo zavest o pomenu branja za razvoj posameznika in družbe.
Leta 2017 smo pridobili tudi naziv Branju prijazna občina in komisija je v obrazložitvi zapisala, da Ljubljana izvaja veliko projektov, ki trajno prispevajo k zavedanju o pomenu knjige in nasploh branja in bralne kulture. V Ljubljani deluje veliko število društev in organizacij, ki izvajajo dejavnosti, s katerimi širijo in promovirajo bralno kulturo v različnih oblikah in vsebinah, ob tem pa si prizadevamo, da so aktivnosti s področja bralne kulture povezovalne na lokalni, regionalni, nacionalni in mednarodni ravni.
V letu 2019 nadaljujemo z izvajanjem projekta Ljubljana bere, v okviru katerega triletnike, prvošolce in četrtošolce obdarimo s kakovostnimi izvirnimi knjigami, ki jih izberemo preko javnega razpisa. Triletniki bodo prejeli večkrat nagrajeno slikanico Drobtine iz mišje doline avtorice Anje Štefan in ilustratorke Alenke Sottler, prvošolci so na prvi šolski dan prejeli slikanico Korenčkov palček častne meščanke Svetlane Makarovič, ki jo je ilustrirala Maja Kastelic, četrtošolci pa presunljivo pripoved o ljudeh, ki so izgubili dom Požar avtorice Neli K. Filipić in ilustratorke Bojane Dimitrovski.

Knjige so doma v Vodnikovi domačiji

Vodnikova domačija, hiša branja, pisanja in pripovedovanja, s katero upravlja zavod Divja misel, je ob številnih projektih spodbujanja branja za različne cilje skupine izvedla tudi festival angažiranega pisanja Itn. in Otroški knjižni festival, še posebej pa je bila odmevna pripovedovalska igralnica, ki so jo navdušeno obiskovali otroci iz vrtcev in osnovnih šol.

Pestro dogajanje v Mestni knjižnici Ljubljana

V Nacionalnem mesecu skupnega branja aktivno sodeluje tudi Mestna knjižnica Ljubljana, ki pripravlja vrsto zanimivih vsebin, namenjenih različnim ciljnim skupinam bralk in bralcev. Celoten program si lahko ogledate tukaj.

beremo skupaj

Branje spodbujamo tudi z javnim razpisom, v okviru katerega smo podprli 12 kulturnih projektov, ki knjigo povezujejo z mestnim utripom in spodbujajo branje ter nakupovanje knjig.

Vabljeni k branju!

Preberite tudi: