četrtek, 8. 10. 2020

Prihaja Medena tržnica

V soboto, 10. oktobra 2020, med 9. in 14. uro na Stritarjevi ulici pripravljamo Medeno tržnico.

Med in drugi čebelji pridelki in izdelki so nepogrešljivi sopotnik jeseni, zato je zdaj čas, da poskrbite za svojo odpornost in si na Medeni tržnici priskrbite zadostno zalogo medu in drugih čebeljih pridelkov in izdelkov. 

Člani naše Čebelje poti ter drugi ponudniki sadja, zelišč in zelenjave bodo poskušali ustreči vašim željam, prisluhnili pa boste lahko tudi pripovedovanju pravljic iz zbirke Čebelice, izvedeli kaj več o Čebelji poti in urbanem čebelarjenju ter si izmenjali informacije s ponudniki.

V Ljubljani skrbimo za čebele

Tradicija čebelarjenja v Ljubljani in njeni okolici sega že v čas prvih prazgodovinskih naselbin. Ime vasi Medno je celo izpeljanka iz besede medovit.
Čebelo in panj najdemo na najstarejšem mestnem izvesku Mestne hranilnice na Čopovi ulici. Plečnik in številne meščanske družine so imeli na svojih vrtovih čebelnjake.

Na območju Mestne občine Ljubljana deluje kar 3 % vseh slovenskih čebelarjev, ki imajo več kot 4.500 panjev. Povezani so v pet čebelarskih društev (Barje, Ljubljana Moste-Polje, Tacen, Ljubljana Center in Društvo Urbani čebelar). 

Med, pridelan na območju Mestne občine Ljubljane, je izredno kakovosten, saj se Ljubljana ponaša z izredno biotsko pestrostjo.

Poleg čebelarjev za čebele skrbimo tudi v Mestni občini Ljubljana, tako da na javnih površinah sadimo trajnice z mnogo medovitimi rastlinami ter s številnimi spodbudami za čebelarje, med drugim pa smo v okviru letošnjega Evropskega tedna mobilnosti z medovitimi rastlinami ozelenili tudi tri nadstrešnice na postajališčih mestnih avtobusov.

 

Preberite tudi: