ponedeljek, 17. 2. 2020

Projekt Logbook nam pomaga pri mladinskem delu

V začetku leta 2019 smo v Ljubljani začeli z izvajanjem pilotnega projekta Logbook, v okviru katerega smo iz Švedske prenesli dobro prakso beleženja mladinskega dela.

V sistem Logbook, ki mladinskim delavcem omogoča dokumentiranje in spremljanje učinkov mladinskega dela, je vključenih 14 ljubljanskih mladinskih centrov. Omogoča nam redno spremljanje statističnih podatkov o aktivnostih in obiskovalcih mladinskega centra, dodana vrednost pa so orodja za evalvacijo mladinskega dela, s katerimi mladinski delavci od mladih pridobijo povratno informacijo o svojem delu. Na podlagi teh podatkov se lahko mladinsko delo razvija in postaja še bolj kakovostno.

Širimo dobre prakse

foto

V ABC Hubu v Ljubljani je pred dnevi potekalo usposabljanje za nove občine, ki so se odločile za uporabo sistema Logbook. Ljubljani, Novemu mestu in Brežicam so se priključili še v Mariboru, Celju in v Škofji loki. Ob tem smo oblikovali regijski odbor, ki zastopa slovenske občine v organizacijskem odboru mreže Keks. Za predstavnika regijskega odbora so člani imenovali Katarino Gorenc, vodjo Urada za mladino MOL, ter Roka Primožiča, vodjo Oddelka za družbene dejavnosti v občini Škofja Loka.

Kaj je Logbook

Sistem Logbook je razvila mreža KEKS, ki deluje na Švedskem.Ideja o prenosu sistema v Slovenijo se je začela na Europe Goes Local študijskem obisku na Švedskem maja 2018, ko smo predstavniki treh slovenskih občin in različnih organizacij v mladinskem sektorju ugotovili, da sistem odgovarja tudi na izzive mladinskega dela v Sloveniji.

Mreža mladinskih centrov Ljubljana

Mrežo mladinskih centrov Ljubljana smo ustanovili leta 2017. Najprej so bili vanjo vključeni štirje četrtni mladinski centri, ki delujejo v okviru javnega zavoda Mladi zmaji, šest mladinskih centrov, ki jih upravljajo nevladne organizacije, in mladinski center, ki deluje okviru Centra za socialno delo Moste - Polje. Leta 2019 se je pridružil Mladinski center Vič (Zavod Nefiks), letos pa še Mladinsko središče Vič, tako mrežo zdaj sestavlja že 14 mladinskih centrov.

Preberite tudi: