petek, 27. 9. 2019

Projekt Zunaj: končane še zadnje štiri akcije

Te dni smo izvedli še zadnje štiri akcije projekta Zunaj, s katerimi spodbujamo povezovanje med prebivalkami in prebivalci v soseskah, predvsem pa želimo, da več časa preživijo zunaj, na prostem.

Krakovski prostorček v Krakovem

krakovo

»Krakovski prostorček je dobil novo podobo! Na njem se bomo srečevali, kot so to počeli naši očaki po slovenskih vaseh in trgih, okrog velike mize pod orehom. Na pomoč pri delih smo priskočili skoraj vsi Krakovčani, ki redno vzdržujemo prostorček. Dogradili smo ognjišče, porezali rastlinje, zasadili novo travo in namestili nov podstavek za mizo. Nove pridobitve smo po delovni akciji takoj preizkusili s tradicionalnim sosedskim piknikom. Prostorček je odprt za vse!«, pravijo pobudniki akcije in člani skupnosti Krakovčanov.

Rdeča klop

rdeca klop

Pobudnici akcije Lea Denša in Sanja Daljavec: »Ko sva prijavili akcijo na Zunaj, sva imeli v mislih vse tiste, ki bodo v vročih poletnih dneh čakali trolo na Kolodvoru in iskali primeren prostor za čakanje ali počitek. Opazili sva, da čakajoči na trolo že zdaj posedajo na robu betonskega korita v bližini avtobusne postaje. Odločili sva se, da na sprednjo stran korita namestiva leseno klop, na novo zasadiva rastline, vse skupaj pa poživiva z rdečo barvo, ki vabi že od daleč. Po koncu akcije sva opazili, da je "novi plac za sedet” dokaj priljubljen in zelo naju veseli, da sva lahko pripomogli k temu, da je ta prehodni in dokaj zapuščeni prostor ponovno oživel.«

Plaža za Šiškarje

siska2

»V okolici naše šole imamo kar nekaj zelenih prostorov, a niso nikoli zares zaživeli. Odločili smo se, da jih uredimo v kotičke za sproščanje po napornem dnevu v učilnicah, ki bodo dostopni tudi lokalnim prebivalcem. Prvi teden novega šolskega leta smo dijaki in učitelji izvedli delavno akcijo. Očistili in osvežili smo stara betonska korita z novim zelenjem ter posadili drevesa. Postavili smo ležalnike, obesili viseče mreže in šivali sedežne blazine iz pene in odpadne cerade. Veselimo se lepih dni, ko bo naša "plaža" res zaživela«, izpostavlja pobudnica akcije Mojca Horvat.

Terasa v gozdu

terasa2

Špela Koselj Preinfalk, pobudnica akcije: »Že nekaj let iz bloka opazujem majhno gozdno jaso na poti do Rožnika, ki je nastala, ko so odstranili posledice žledoloma. Ker v bližini blokov ni zelene površine za otroke, smo se sosedje odločili, da jaso uredimo za druženje. Jaso smo očistili, na njej zgradili leseno igralo iz debel in postavili lesene čoke, ki služijo kot stoli. Na zaključni akciji smo imeli tudi gozdno delavnico za otroke. Terasa v gozdu je namenjena vsem prebivalcem - za igro, zabavo, branje ali preprosto uživanje v naravi.«

Projekt Zunaj vodita KD prostoRož in IPoP – Inštituta za politike prostora. Pobudniki in izvajalci akcij so prebivalci Ljubljane. Projekt podpira Mestna občina Ljubljana.

Popoln uspeh projekta Zunaj

S tem smo zaokrožili projekt Zunaj, saj smo uspešno izpeljali vseh 10 akcij: 

  • Krakovski kotiček (Krakovo): nadgraditev že obstoječega kotička za druženje
  • Gozdni pump track (Zadobrova): nov kolesarski park zraven OŠ Zadobrova
  • Terasa v gozdu (Šiška): ureditev vznožja Rožnika za prebivalce na Vodnikovi
  • Ana Ziherlova vabi v kino na prostem (Šiška): organizacija filmskega večera med bloki na Ulici Ane Ziherlove
  • Igrovoz (Vrtača): premični voziček z otroškimi igračami, ki bo na voljo vsem lokalnim otrokom za igro na prostem
  • Spet prijatelja (Prule): udarniška delovna akcija in piknik za “sprte” sosede
  • Plaža za Šiškarje (Šiška): postavitev kotička za dijake Gimnazije Šiške in lokalne prebivalce
  • Oživitev podhoda na Tobačni ulici (Tobačna): ureditev spregledanega pohoda v Tobačna mestu
  • Rdeča klop (Center, Maistrov spomenik): preureditev betonskega korita za rože v klopco za čakajoče na avtobus
  • Shajališče Ezl Ek (Novo Polje): ureditev gozdička za shajanje lokalnih prebivalcev

Preberite tudi: