ponedeljek, 4. 7. 2022

Sedem zlatih pravil kolesarjenja v naravi

V Ljubljani je veliko zelenih površin, gozdov in vzpetin, ki jih poleg pešcev vse pogosteje obiskujejo tudi kolesarji. V Mestni občini Ljubljana spodbujamo vse vrste kolesarjenja, rekreacijo in sproščanje v naravi, hkrati pa opozarjamo na odgovoren in spoštljiv odnos do okolja in do drugih uporabnikov prostora.

Nadaljujemo ozaveščanje o gozdnem bontonu

Kot nadgradnjo kampanje Človek, čuvaj svoje mesto in prirejenega sporočila »čuvaj mestni gozd in ne puščaj sledi« ter projekta URBforDAN – upravljanje in raba urbanih gozdov kot naravne dediščine v podonavskih mestih smo pripravili ozaveščevalen »kolesarski« videoposnetek z naslovom 7 zlatih MTB* pravil:

V njem v sodelovanju s službo Krajinski park Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib, z društvom Golovec Trails in videoprodukcijsko ekipo JocoHud predstavljamo 7 pravil oziroma točk bontona za gorske kolesarje in druge, ki radi kolesarijo v naravi. Čeprav je videoposnetek usmerjen predvsem na ozaveščanje gorskih kolesarjev, ki tudi uporabljajo svoj žargon in pogovorni jezik, se lahko v vsebini prepozna marsikateri kolesar.

Spoštujte pravila

Osnovna pravila so:

  1. Načrtuj
  2. Spoštuj lokalno okolje
  3. Odstopi prednost
  4. Varuj naravo in ne puščaj sledi
  5. Upoštevaj nepisana pravila vožnje
  6. Pomagaj, sodeluj, podpri
  7. Pridi na tečaj

Podrobno »razlago« si lahko ogledate v videoposnetku in se ob tem tudi nekoliko nasmejete glavnemu igralcu in znanemu obrazu Jožetu Robežniku.

Preberite tudi: