VELO CITY 2022

Ljubljana kot gostiteljica Velo-cityja 2022

Ljubljana bo gostiteljica naslednjega svetovnega kolesarskega srečanja Velo-city, ki bo trajal od 14. do 17. junija 2022. Ta največji kongres s področja kolesarjenja bo potekal pod osrednjo temo »Cycling the change« oziroma »Kolesari – spremembo ustvari«, kakor smo v slovenščino prevedli in priredili navedeni naslov.

Letni kongres, ki poteka že od leta 1980, organizira Evropska kolesarska federacija (European Cyclists' Federation – ECF) skupaj s partnerskim mestom, ki uspešno kandidira na pozivu te zveze. Tako je Ljubljana prejela povabilo za organizacijo tega srečanja že za leto 2020, vendar smo ga zaradi epidemije covid-19 prestavili na leto 2022.

V Mestni občini Ljubljana (MOL) bomo skupaj z ECF, Gospodarskim razstaviščem in Dekonom, Turizmom Ljubljana, Slovensko kolesarsko zvezo in več drugimi sodelujočimi junija prihodnje leto pripravili večplasten kongres z zanimivimi poučnimi kolesarskimi vsebinami.

Prijave so že odprte na www.velo-city2022.com.

 

Ljubljana je kolesarjem prijazno mesto

Ljubljana je kolesarsko mesto in ponosni smo, da je mednarodna strokovna javnost prepoznala naš napredek na področju razvoja trajnostne mobilnosti ter da nam je Evropska kolesarska federacija zaupala organizacijo tega pomembnega srečanja, na katerem želimo izpostaviti predvsem najnovejše dejavnosti, smernice ter ukrepe na področju kolesarjenja.

V naslednjem obdobju bomo še nadgrajevali svoje aktivnosti na tem področju, tako da bomo tudi na konferenci junija 2022 lahko izpostavili najbolj aktualne teme, povezane s kolesarjenjem v mestih. Prepričani smo, da vsakodnevno urbano kolesarjenje viša kakovost življenja v mestih, zato je njegovo spodbujanje ena od naših prioritetnih nalog na področju trajnostnega razvoja mesta. Da smo na pravi poti, med drugim dokazuje tudi že tretja zaporedna uvrstitev Ljubljane na lestvico 20 kolesarjem najbolj prijaznih mest na svetu The Copenhagenize Index.