torek, 17. 12. 2019

Skupaj z življenjsko zavarovalnico NLB Vita proti plastičnim vrečkam

Družbeno odgovorni akciji Nisem večna, sem pa zato manj tečna., s katero opozarjamo na pretirano rabo plastičnih vrečk, se je pridružila NLB Vita, življenjska zavarovalnica, ki je zagotovila biološko razgradljive vrečke za vrečkomat na osrednji tržnici.

Tudi v letu, ki prihaja, bo eden od naših pomembnejših ciljev ozaveščanje meščank in meščanov glede uporabe plastičnih materialov. Veseli nas, da se je akciji ozaveščanja o pretirani uporabi plastičnih vrečk pridružila NLB Vita, ki je sofinancirala nakup 40.000 biološko razgradljivih vrečk za vrečkomat na osrednji tržnici, pri katerem bodo v naslednjih treh mesecih kupci lahko brezplačno vzeli vrečko in se tako izognili ponujenim plastičnim vrečkam.

V Ljubljani se kupci vse bolj zavedajo negativnih učinkov plastičnih vrečk na okolje in da se po nakupih odpravijo s svojimi vrečkami za večkratno uporabo oziroma z drugimi okolju prijaznimi vrstami embalaže (biološko razgradljive ali papirne vrečke, torbe, cekarji…). Še vedno pa se zgodi, da vrečke nimajo pri sebi, zato smo že letos marca, v sklopu akcije Za lepšo Ljubljano, postavili vrečkomat, na katerem si lahko brezplačno vzamejo biorazgradljive vrečke in tako pri svojih nakupih pomislijo tudi na okolje.

V JP LPT so veseli, da so tudi prodajalci na vseh ljubljanskih tržnicah v vedno večjem številu začeli slediti viziji trajnostnega razvoja in tako kupcem namesto plastične ponudijo okolju prijazno vrečko.

Zmanjšajmo obremenitev okolja

Medtem ko plastične vrečke za razgradnjo v naravi potrebujejo kar do 100 let, biološko razgradljive vrečke skupaj z vsebino razpadejo v kompost, ki je osnova za rast novih rastlin, s tem pa se zaključi naravni ciklus, kar pomeni, da ne predstavljajo dodatne obremenitve za okolje.

 

Preberite tudi: