sreda, 10. 6. 2020

Svetovni dan Art nouveauja

10. junija praznujemo svetovni dan Art nouveauja - nove umetnosti, ki je na prelomu 19. in 20. stoletja spremenila podobo mest v Evropi in tudi izven nje.

Na ta dan sta umrla Antoni Gaudi in Ődön Lechner, dva izmed najbolj karizmatičnih artnouveaujevskih arhitektov, ki sta na različnih koncih Evrope umetnost popeljala v novo stoletje.

Zamisel o praznovanju svetovnega dneva art nouveauja se je leta 2013 porodila sodelavcem madžarske revije Art Nouveau Magazine. Od tedaj vse aktivnosti ob svetovnem dnevu art nouveauja koordinirata mednarodna mreža Réseau Art Nouveau Network (RANN) v Bruslju in Ruta del Modernisme v Barceloni, katerih članica je tudi Ljubljana. V tednu okrog 10. junija v vseh partnerskih mestih mreže RANN potekajo najrazličnejši dogodki – razstave, predavanja, vodeni sprehodi po mestih in muzejskih zbirkah.

Bogata dediščina Art nouveauja 

Praznovanju svetovnega dneva art nouveauja se pridružujemo tudi v Ljubljani, saj smo del mednarodne mreže Réseau Art Nouveau Network (RANN), ki je bila ustanovljena leta 1999 v Bruslju.

Njene ključne naloge so preučevanje, varovanje in vrednotenje nove umetnosti - art nouveauja, ki je na prelomu 19. in 20. stoletja zaznamovala meščansko družbo na vseh umetnostnih področjih od arhitekture, slikarstva, kiparstva in umetne obrti do gledališča in glasbe.  

V mrežo je povezanih že 22 evropskih mest z bogato dediščino art nouveauja, mreža pa je od leta 2014 vpisana na seznam kulturnih poti Sveta Evrope.

Leta 2018 so se ljubljanske ustanove (Mestna občina Ljubljana - MOL, Mestni muzej Ljubljana - MGML, Narodni muzej Slovenije - NMS, Narodna galerija Slovenije - NGS, Muzej za arhitekturo in oblikovanje - MAO, Oddelek za umetnostno zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani - FF UL,  Urbanistični inštitut RS - UIRS in Zavod za varstvo kulturne dediščine, OE Ljubljana - ZVKDS) povezale v lokalno mrežo Art nouveau Ljubljana (AN Ljubljana), zato da bi skupaj in v skladu s svojimi pristojnostmi sodelovale pri delovanju mednarodne mreže RANN in izvajale njene ključne naloge na lokalni ravni.

Članice lokalne mreže Art nouveauja

V medijih - Pogled na Urbančevo palačo v Ljubljani

Oglejte si zanimivo oddajo, objavljeno na RTV Slovenija. Predstavlja veleblagovnico Felixa Urbanca, danes poznane kot Galerija Emporium. Bila je prva veleblagovnica v Ljubljani, zgrajena leta 1903 po načrtih graškega arhitekta Friedricha Sigmundta (1856 -1917).

Preberite tudi: