torek, 21. 3. 2023

Svetovni dan Downovega sindroma

21. marec je svetovni dan Downovega sindroma. Ta datum simbolno odraža genetsko posebnost tega sindroma – tretji dodatni kromosom na 21. paru kromosomov človeške celice, ki vpliva na fizične in intelektualne sposobnosti posameznika.

Na Svetovni dan Downovega sindroma ljudje z Downovim sindromom in tisti, ki živijo in delajo z njimi, organizirajo in sodelujejo pri dejavnostih in dogodkih za ozaveščanje javnosti in ustvarjanje enotnega globalnega glasu, ki zagovarja pravice in vključevanje ljudi z Downovim sindromom.

Osrednja nevladna organizacija na tem področju pri nas je društvo Downov sindrom Slovenija. Na Mestni občini Ljubljana društvu omogočamo delovanje v prostorih na Bregu 2, ob Ljubljanici, ki so jih v društvu poimenovali Atelje 21. Sofinanciramo tudi aktivnosti, ki potekajo tam.

atelje 21

Pred Ateljejem 21 je v torek, 21. marca 2023, postavljena informativna stojnica, kjer člani društva delijo informativne letake in druga gradiva. Ob 10.21 uri pa se bodo v 21 krajih po Sloveniji začeli tudi pohodi z baloni.

Preberite tudi: