torek, 15. 10. 2019

Teden jabolka v Ljubljani

V Teden jabolka v Ljubljani, ki poteka do petka, 18. oktobra 2019, sta tudi letos vključeni gostilni Druga violina in Pri kolovratu, kjer te dni ponujajo jedi iz jabolk, pridelanih v Mestni občini Ljubljana.

Teden jabolka pripravljamo že sedmo leto zapored, poleg pokušine jedi iz jabolk pa vas vabimo še k predstavitvi lokalnih društev, ki delujejo v Ljubljani. Predstavljajo se pred gostilno Pri kolovratu vsak dan med 10. in 16. uro.

Za zaključek tedna še Medeni dan

foto medeni dan

V soboto, 19. oktobra, vas med 9. in 14. uro vabimo še na Festival ljubljanskega podeželja in Medeni dan, ki bo potekal na Stritarjevi ulici v središču mesta.
Svoje dejavnosti bodo predstavljale kmetije z ljubljanskega podeželja, kjer pridelujejo vse od sadja do zelenjave in medu. Na Medenem dnevu bodo med drugim ponujali njihov med, zelenjavo, zelišča, čaje, …

Čebelja pot

Tradicija čebelarjenja v Ljubljani in njeni okolici sega že v čas prvih prazgodovinskih naselbin. Ime vasi Medno je celo izpeljanka iz besede medovit. Čebelo in panj najdemo na najstarejšem mestnem izvesku Mestne hranilnice na Čopovi ulici. Plečnik in številne meščanske družine so imeli na svojih vrtovih čebelnjake. Na območju Mestne občine Ljubljana deluje kar 3 % vseh slovenskih čebelarjev, ki imajo več kot 4.500 panjev. Povezani so v štirih čebelarskih društvih (Barje, Ljubljana Moste-Polje, Tacen in Ljubljana Center). Danes v Ljubljani spremljamo tudi razcvet urbanega čebelarjenja s pionirjem na tem področju – Cankarjevim domom, na čelu. Med, pridelan na območju Mestne občine Ljubljane, je izredno kakovosten. Poleg čebelarjev za čebele skrbimo tudi na Mestni občini Ljubljana, tako da na javnih površinah sadi trajnice z mnogo medovitimi rastlinami.

Že leta 2015 smo zasnovali tudi Čebeljo pot, ki danes povezuje že 35 članov, od izobraževalnih in kulturnih institucij, institucij povezanih z zdravjem do gospodarskih institucij ter seveda čebelarjev in čebelarskih društev. Ne gre samo za pot temveč gre za gibanje podobno mislečih, ki z najrazličnejšimi aktivnostmi skrbimo za dobrobit čebel v mestu.

Preberite tudi: