petek, 14. 10. 2022

Trije koraki za uspešno reševanje življenj

Ob svetovnem dnevu oživljanja, bo v petek, 14. oktobra 2022, ob 11. uri pred Mestno hišo potekala predstavitev projekta Trije koraki za uspešno reševanje življenj.

Strokovnjaki ugotavljajo, da je znanje iz prve pomoči še vedno prenizko: delež zunaj bolnišničnih srčnih zastojev, pri katerih očividci začnejo oživljanje je v povprečju samo 58 %. Mnogo smrti bi lahko preprečili, če bi pričeli takoj nuditi prvo pomoč.

Predstavniki SIM Centra ZD Ljubljana, Zavoda Varna pot in učenci 9. razredov OŠ Riharda Jakopiča bodo s predstavitvijo projekta Trije koraki za uspešno reševanje življenj pred Mestno hišo pokazali, da znajo in si upajo pomagati.

Defibrilatorji rešujejo življenja

Pri srčnem zastoju je ključna takojšnja pomoč, zato je izredno pomembno, da v primeru, ko moramo pomagati posamezniku s srčnim zastojem, vemo, kje je najbližji defibrilator, s katerim mu lahko rešimo življenje! 
Če defibrilator ob temeljnih postopkih oživljanja uporabimo v 3-5 minutah po srčnem zastoju, lahko povečamo delež preživetja za celo več kot 50 %. Prav zato imamo prav vsi, ki se srečamo s posameznikom s srčnim zastojem, ključno vlogo pri njegovem preživetju.

V Ljubljani so defibrilatorji nameščeni na različnih lokacijah, med drugim tudi na fasadah nekaterih stavb, kjer ima prostore Služba za lokalno samoupravo, v stavbah, kjer deluje Mestna uprava ter v vozilih Mestnega redarstva, v Kavalirjih in električnem vlakcu Urban. 

S pravilno uporabo defibrilatorja lahko rešite življenje

Služba za lokalno samoupravo MOL skupaj z Društvom študentov medicine Slovenije redno organizira brezplačne delavnice o temeljnih postopkih oživljanja s prikazom pravilne uporabe defibrilatorja, ki potekajo v vseh ljubljanskih četrtnih skupnostih. Udeležencem na njih predstavijo postopke oživljanja, dejavnike tveganja srčno žilnih obolenj ter jih naučijo pravilne uporabe defibrilatorja. 

Osnov nudenja prve pomoči se lahko naučite tudi na usposabljanjih, ki jih izvajajo na Rdečem križu Slovenije, območnem združenju Ljubljana. 

Preberite tudi: