torek, 7. 2. 2023

Urejamo za vas: glavičenje javorjev in platan

Javno podjetje Voka Snaga v okviru rednega vzdrževanja tudi letos izvaja obrezovanje oziroma glavičenje kroglastih javorjev in platan. Tako skrbimo, da drevesa ostanejo zdrava ter razvijejo bujno krošnjo, ki poleti daje senco.

Z glavičenjem negujemo drevesa

Čas zimskega mirovanja rastlin je primeren za glavičenje dreves, ki so na ta način oblikovana. Glavičenje je metoda nege drevja, pri kateri se drevesu vsako leto pred začetkom rastne sezone odstrani vse enoletne poganjke. Pomembno je, da z glavičenjem pričnemo, ko je drevo še mlado, saj so tako poškodbe majhne in jih drevo lahko preraste, zapre. Na mestu reza se tvori t. i. glava, ki jo ob negi ne smemo poškodovati. Redno torej odstranjujemo le poganjke, ki izraščajo iz glave. Z glavičenjem oblikujemo gosto krošnjo, ki poleti daje potrebno senco, drevo pa hkrati obdržimo v želenih dimenzijah.

Skupaj bomo letos obrezali kar 935 dreves. 

Seznam obrezanih dreves

Glavičenje ni obglavljanje

O obglavljanju govorimo, kadar se odraslemu drevesu odstrani večino vrhov in vej večjih premerov (več kot 10 cm). Mesto poškodbe (reza) postane vstopno mesto za različne povzročitelje bolezni (virusni, bakterijski, glivni patogeni), ki lahko načnejo stabilnost drevesa. Na mestu poškodbe pričnejo izraščati dolgi adventivni poganjki, ki so na podlago slabo pritrjeni in se lomijo ob najmanjših vremenskih nevšečnostih.
Ker drevo ostane brez listne mase, so korenine slabo prehranjene (listje v procesu fotosinteze proizvaja hranila za korenine), začnejo odmirati in načeta je statična stabilnost drevesa. Posledica obglavljanja je po navadi grdo, bolno in nevarno drevo, s katerim imamo veliko nepotrebnih stroškov.

Redno skrbimo za drevesa

V Mestni občini Ljubljana se zavedamo izjemnega pomena mestnih dreves, ki so pomemben del okolja, saj prinašajo številne ekološke, zdravstvene in socialne koristi. Imajo pomembno vlogo pri ohranjanju in izboljšanju lokalne blaginje, poleg tega prispevajo k ciljem pri reševanju podnebnih sprememb. Drevesa proizvajajo kisik, dušijo hrup, nam dajejo senco, filtrirajo, ohlajajo ter vlažijo ozračje in tako v mestih povečujejo kakovost bivanja.
Prav zato za obstoječa drevesa v Mestni občini Ljubljana vestno skrbimo in vsako leto posadimo več sto novih dreves, lani pa smo jih zasadili več kot 600.

Preberite tudi: