Skrb za mestne gozdove

O pomenu mestnih gozdov

Mestni in primestni gozdovi ter mestno drevje igrajo ključno vlogo pri trajnostnem razvoju mest. Prebivalcem prinašajo številne pozitivne učinke, saj med drugim shranjujejo zaloge ogljika, ki pomaga blažiti učinke podnebnih sprememb, varujejo vodne vire in pomagajo ohranjati ter povečevati biotsko pestrost mest. Drevesa so tudi naravna klimatska naprava: čistijo zrak, uravnavajo temperaturo in vlažnost zraka v mestu, zadržujejo prašne delce, hrup veter ter sončno sevanje.

Mesto z veliko kakovostne zelene infrastrukture je bolj odporno in trajnostno. Mestni gozdovi ohranjajo ekosisteme, zagotavljajo hrano, zmanjšujejo tveganje za naravne nesreče, imajo pozitivne ekonomske, družbene in kulturne učinke ter v splošnem izboljšujejo bivanjske razmere. Pomembno pa prispevajo k psiho-fizičnem zdravju uporabnikov, saj omogočajo ugoden prostor za športno rekreacijo in prijetno okolje za sprostitev.

»Urbani gozdovi pripomorejo k temu, da so mesta bolj zelena, zdrava in prijazna do občanov ter obiskovalcev. Pozornost javnosti, usmerjene k skrbi za urbane gozdove, raste, zato je pomembno, da zdaj sprejmemo prave odločitve za boljše upravljanje z njimi za bodoče generacije, k čemer bo pripomogel tudi projekt URBforDAN.«
Simone Borelli, FAO

21. marca na pobudo generalne skupščine Združenih narodov obeležujemo tudi mednarodni dan gozdov.

V Ljubljani dobro skrbimo za mestne gozdove 

»Po tem, kar sem izkusil, ocenjujem, da lahko Ljubljano uvrstimo v skupino mest, ki dobro skrbijo za urbane gozdove. Izkušnje z naslovom Zelena prestolnica Evrope 2016 so Ljubljani pri tem zelo pomagale in jo povzdignile v svetovnem merilu. Imate visoko kakovost življenja in treba je razmisliti, kako jo vzdrževati oziroma še izboljšati,« je ob obisku Ljubljane septembra 2018 poudaril Simone Borelli, strokovnjak za (pri)mestne gozdove pri Organizaciji za prehrano in kmetijstvo Združenih narodov (FAO – Food and Agriculture Organization of the United Nations).FAO je  eden od pridruženih projektnih partnerjev, ki tvorijo partnerstvo URBforDAN pod vodstvom Mestne občine Ljubljana.

Borelli2
Simone Borelli iz FAO je pohvalil skrb Ljubljane za mestne gozdove. Foto: Vita Kontić

V Ljubljani vestno skrbimo tako za mestne gozdove kot za druge zelene površine. Več o tem lahko preberete tukaj.