torek, 24. 9. 2019

Uspešno zaključen osemnajsti Evropski teden mobilnosti v Ljubljani: »Gremo peš!«, napovedujemo Hackathon: »Moja varnost in mobilnost«

V Mestni občini Ljubljana smo v nedeljo, 22. septembra 2019, s tradicionalnim dnevom brez avtomobila uspešno sklenili program že osemnajstega Evropskega tedna mobilnosti, pri katerem so se mestni upravi, javnim podjetjem in zavodom pridružile še številne druge organizacije ter se znova aktivno vključili tudi ljubljanski vrtci in osnovne šole.

Izvedli, začeli ali promovirali smo kar 13 trajnih ukrepov, 17 tedenskih aktivnosti in 48 dogodkov ter dejavnosti po posameznih dnevih med 16. in 22. septembrom. Z zaključenim ETM 2019 pa naša prizadevanja za večjo varnost in mobilnost niso končana – sodelovali bomo tudi na hackathonu »Moja varnost in mobilnost«, ki bo 5. in 6. oktobra.

Udeležba na ETM 2019 vse bolj množična

»Ponosni smo, da smo letos izvedli vse načrtovane dejavnosti, dogodke in ukrepe ETM. Posebej me veseli, da pri uresničevanju programa tedna mobilnosti sodeluje vsako leto več organizacij, da je program vedno bolj bogat in udeležba na dogodkih vse bolj množična. Zlasti pa je pomembno, da je sporočilo ETM, ki izpostavlja dobrobiti trajnostne mobilnosti in vabi k hoji, h kolesarjenju ter k uporabi javnega prevoza, vse močnejše in dosega vse več ljudi. Le tako lahko skupaj še izboljšamo kakovost življenja v Ljubljani in širše ter se zazremo v še bolj 'zeleno' prihodnost,« je povedala mestna svetnica Jelka Žekar, predsednica občinskega Odbora za načrtovanje in izvedbo ETM 2019 v Ljubljani.

Vrhunec ETM 2019 je nastopil v soboto, 21. septembra, ko smo na Kongresnem trgu in na za motorni promet zaprtem delu Slovenske ceste na odseku med Šubičevo ulico in Aškerčevo pripravili zelo pester program uličnega festivala »Mesto brez avtomobila«, na katerem se je z različnimi dejavnostmi predstavilo okoli 40 organizacij, društev, zvez, zavodov in podjetij. Poleg že uveljavljenega dogodka »ECOmeet – srečanje ekoloških vozil in predstavitev tehnologij«, kjer je sodelovalo več kot 30 ponudnikov do okolja prijaznejših mobilnih rešitev in storitev, so se obiskovalci razveselili tudi nagrad v okviru ene od dejavnosti »Dneva ClairCity« ter se okrepili in osvežili na »Odprti kuhni«.

foto

Posebno pozornost smo namenili novim pridobitvam Ljubljanskega potniškega prometa. V okviru festivala je župan Zoran Janković na predstavitveno vožnjo po mestu pospremil nove, okolju prijazne avtobuse LPP – 17 hibridnih mestnih avtobusov mercedes-benz citaro NGT hybrid, 3 primestne avtobuse setra multiclass S 419 UL in 13 primestnih avtobusov iveco crossway line – ter še enega električnega Kavalirja.

LPP je med ETM izvedel še dva trajna ukrepa. Vse avtobuse je z notranje strani opremil z nalepkami s sporočilom »Pešci, upoštevajte kolesarje!«, ki potnike opozarjajo, naj bodo po izstopu iz avtobusa posebej pozorni na mimo vozeče kolesarje. Prav tako je na svoji spletni strani uvedel napredno orodje za napovedovanje prihodov avtobusov.

Med mnogimi dogodki ETM smo organizirali tudi okroglo mizo »Prometna varnost in trajnostna mobilnost« z evropsko komisarko Violeto Bulc in s strokovnjaki s področja trajnostne mobilnosti in prometne varnosti Evropske unije, Agencije RS za varnost prometa in zavoda Varna pot, na kateri smo predstavili nekatere dosedanje uspešne ukrepe v EU, državah članicah in posameznih mestih ter obravnavali izzive ter načrte glede potrebnih ukrepov v prihodnosti.

prireditev Diham ples

Kongresni trg je oživel s plesom okoli 3.000 otrok iz ljubljanskih vrtcev, osnovnih in srednjih šol na dogodku »Diham ples« ter z dobrim obiskom OVIRANtlona – poligona z ovirami, kjer so udeleženci lahko spoznali prepreke, s katerimi se srečujejo gibalno ovirani, slepi in slabovidni ter gluhi in naglušni.

Dogajanje v ETM so popestrili še številni kulturno obarvani dogodki, tematske razstave, vodeni sprehodi ter izleti, razne predstavitve, predavanja in delavnice za spodbujanje trajnostne mobilnosti ter varnosti v prometu.

Vabljeni k sodelovanju na hackathonu »Moja varnost in mobilnost«

Z zaključenim ETM 2019 naša prizadevanja za večjo varnost in mobilnost niso končana. Čeprav v MOL skozi vse leto krepimo dejavnosti in ukrepe na navedenih področjih, jih bomo te dni še bolj poudarjali, saj se približuje Hackathon: »Moja varnost in mobilnost«, ki bo 5. in 6. oktobra.

logo

Cilj hackathona, katerega pobudniki smo Mestna občina Ljubljana – Mestno redarstvo, Policija in Ministrstvo za javno upravo, je pridobivanje funkcionalnih idej in digitalnih rešitev s področja varnosti in mobilnosti v najširšem pomenu besede. Želimo izvedeti, kako lahko še izboljšamo svoje delo in prispevamo k nižji ogroženosti, povečani splošni in osebni varnosti ter boljši mobilnosti.

Poleg prisotnosti policistov in mestnih redarjev na terenu si želimo postati dostopnejši tudi s pomočjo tehnologije, npr. različnih mobilnih aplikacij, saj se na dogodke in različne varnostne situacije lahko primerno odzovemo le, če smo o njih hitro obveščeni. Poleg tega si želimo biti dober partner ljudem, jim svetovati in skupaj z njimi zagotavljati varno družbeno okolje.

K sodelovanju na hackathonu vabimo vse, ki imate uporabne ideje in predloge, kako bi lahko s pomočjo sodobne (mobilne) tehnologije še poglobili sodelovanje med državljani, policijo in mestnim redarstvom. Zamislite si različne varnostne situacije, v katerih bi se lahko znašli, in kako bi vam sodobna tehnologija lahko pomagala pri njihovem reševanju. Razmislite, ali bi lahko s kakšno posebno mobilno aplikacijo lažje prišli do informacije, nasveta ali pomoči policistov in mestnih redarjev.

Sodelovanje na hackathonu je brezplačno, najboljše ideje bodo tudi nagrajene. Prijave zbiramo do petka, 4. oktobra, na https://hackathon.abc-accelerator.com/prijava/.

Več informacij o hackathonu na temo »Moja varnost in mobilnost«, na katerem kot partnerji sodelujejo Tehnološki park Ljubljana, ABC pospeševalnik, Microsoft, IBM, Comtrade, XLAB in GDi, Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, Univerza v Mariboru, in Fakulteta za računalništvo in informatiko ter Univerza v Ljubljani, je na voljo na https://hackathon.abc-accelerator.com/.

Preberite tudi: