ponedeljek, 13. 9. 2021

V Kašlju stoji Borc

V javnem zavodu Mladi zmaji so bili to poletje zelo delavni. V Kašlju so ustvarjali nov javni prostor, katerega osrednja točka je Borc, odsluženi avtobus, ki so mu vdahnili novo življenje.

Borc je po srcu, plac po poklicu,
Skupnost po karakterju, kmal te bo priklicu
Borc je za učenje, kulturo, druženje, art,
Za ustvarjanje, podporo, za navdih, ko si brez kart.

mladi pišejo predloge za ime avtobusa
Zbiramo predloge za ime vijoličnega avtobusa.  Foto: Jon Žagar

Borc je, odet v sijočo vijolično barvo, na prvi šolski dan tudi uradno postal skupnostni center v Kašlju, katerega program je zasnovan na treh vsebinskih stebrih:

  • Hrana in druženje
  • Kultura in zabava
  • Učna pomoč in znanje

mladi se družijo pred avtobusom
Foto: Jon Žagar

Borc vas v Kašlju pričakuje vsak ponedeljek in petek. Pridružite se mu!
Če vas zanima souporaba prostora ali iščete prostor za delavnice, izobraževanje, ustvarjanje v Ljubljani, pa pišite na naslov majamgaspersic@mladizmaji.si.

Borc v dobri družbi Ljube in Draga 

Borc je že drugi mestni avtobus, ki so mu mladi nadeli novo podobo in vsebino. Prvič smo je projekta prenove odsluženega avtobusa lotili leta 2019, ko smo skupaj z mladimi ustvarili Ljubo in Draga, danes priljubljen mobilni mladinski center, ki skozi umetnost in kulturo povezuje sosede in soseske. 

mobilni mladinski center Ljuba in Drago na cesti na Grad
Foto: Jon Žagar

Projekt Ljuba in Drago oral ledino na področju vključevanja mladih v celoten proces od ideje do uresničitve. Mlade so na projektu vodili in usmerjali izkušeni strokovnjaki s področja kreativnih industrij (oblikovanje, arhitektura, komunikacija) in mladinskega dela. Ti so mlade mentorirali po načelih “učenje z udejanjanjem (learning by doing)” – od ideje do končne izvedbe projekta.

Pobudnik projekta je bil javni zavod Mladi zmaji; izpeljali so ga v partnerstvu z javnim podjetjem Ljubljanski potniški promet in Mestno občino Ljubljana.

Preberite tudi: