ponedeljek, 1. 7. 2019

V Ljubljani bomo gostili konferenco Velo-city 2020

V Ljubljani bomo prihodnje leto gostili konferenco Velo–city, letno svetovno srečanje Evropske kolesarske zveze, ki bo potekalo od 2. do 5. junija 2020.

Ljubljana je kolesarsko mesto in ponosni smo, da je mednarodna strokovna javnost prepoznala naš napredek na tem področju ter da nam je Evropska kolesarska zveza zaupala organizacijo srečanja, na katerem bomo izpostavili najnovejše aktivnosti, smernice ter ukrepe na področju kolesarjenja. Prepričani smo, da vsakodnevno urbano kolesarjenje viša kakovost življenja v mestih, zato je njegovo spodbujanje ena od naših prioritetnih nalog na področju trajnostnega razvoja mesta. Da smo na pravi poti, med drugim dokazuje tudi že tretja zaporedna uvrstitev na lestvico 20 kolesarjem najbolj prijaznih mest na svetu The Copenhagenize Index.

Ljubljano smo kot gostiteljico naslednje konference Velo-city predstavili na letošnjem srečanju, ki je med 25. in 28. junijem potekalo v Dublinu. Udeležil se ga je tudi podžupan prof. Janez Koželj, ki je aktivno sodeloval na okrogli mizi Mesto sedanjosti (The City of Today), na kateri je med drugim izpostavil, da je zagovornik delitve oziroma souporabe prostora v mestih, v katerih si delimo prostor, vozila, zgradbe. Dodal je, da se v Ljubljani temu modelu že prilagajamo in želimo ustvariti večnamenske prostore za sobivanje. Ob tem je izpostavil tudi najpomembnejše dosežke Ljubljane na področju trajnostne mobilnosti in kolesarjenja, med drugim ureditev območja za pešce in kolesarje, urejanje kolesarskih stez ter izjemno priljubljen sistem izposoje koles BicikeLJ.

Velo city
Podžupan prof. Janez Koželj ob prevzemu simboličnega kolesa, s katerim smo uradno prevzeli organizacijo konference Velo-city 2020. Foto: arhiv MOL

Ob zaključku letošnje konference je prof. Koželj prevzel simbolično kolo, s katerim smo uradno prevzeli organizacijo naslednje konference Velo-city. Predala sta mu ga župan Dublina Paul McAuliffe ter predsednik Evropske kolesarske zveze in podžupan Pariza Christophe Najdovski, ki sta Ljubljano izpostavila kot eno izmed najbolj proaktivnih mest na svetu na področju preoblikovanja prostora po meri ljudi.

O konferenci

Konferenca Velo-city predstavlja največje svetovno srečanje na področju kolesarjenja, kolesarske infrastrukture, kolesarskih inovacij, varnosti koles ter družbenih in kulturnih sprememb, ki jih povzroča kolesarjenje na globalni ravni. Predstavlja globalno komunikacijsko in informacijsko platformo, katere cilj je izboljševanje načrtovanja in zagotavljanja infrastrukture za kolesarjenje in spodbujanje vsakodnevnega kolesarjenja v urbanih okoljih.
Vsako leto se je udeležijo predstavniki lokalnih, regionalnih, vladnih, nevladnih pa tudi mednarodnih organizacij ter strokovnjaki z različnih področij (tehnologije, zdravja, vedenjskih sprememb, mobilnosti, urbanih in infrastrukturnih politik ter prometa na splošno).

 

Preberite tudi: