četrtek, 17. 10. 2019

Volkswagen 24. Ljubljanski maraton je vse bližje

26. in 27. oktobra 2019 bo v Ljubljani potekal Volkswagen 24. Ljubljanski maraton, največja vsakoletna mednarodna športna prireditev v mestu.

V soboto, 26. oktobra, bodo v središču in okolici Ljubljane na vrsti Lumpi tek za predšolske otroke, promocijski tek OPP in promocijski šolski tek, tek za osnovnošolce, srednješolski maraton ter FUN tek, v nedeljo, 27. oktobra, pa sledijo še Garmin tek na 10 kilometrov, handbike polmaraton ter polmaraton in maraton.

181028 Volkswagen 23 Ljubljanski maraton nrovan 017
Foto: Nik Rovan 

Parkiranje in brezplačen prevoz z mestnimi avtobusi

Tekači in njihovi spremljevalci se bodo lahko v središče Ljubljane brezplačno pripeljali z mestnimi avtobusi (ob predložitvi voucherja, štartne številke ali akreditacije), brezplačno bo tudi parkiranje na P+R parkiriščih Dolgi most, Barje in Stožice.

Posebej v nedeljo, 27.10.2019 (od 7.00 do 10.00 ure) bodo iz parkirišč P+R Stožice, Barje in Dolgi most organizirane krožne vožnje avtobusov:

Povratne vožnje po maratonu do 16.30 ure niso mogoče, saj avtobusi ne vozijo.

Ostali avtobusi vozijo po razporedu, ki je objavljen na spletni strani LPP. Seznam ostalih parkirišč in garažnih hiš najdete tukaj.

150917 Dolgi most nrovan9

P+R Dolgi most, foto: Nik Rovan

Tudi letošnji maratonkotdogodekbrezodpadkov (Zero Waste)

Ljubljana, zelena prestolnice Evrope 2016, je prva evropska prestolnica na poti do družbe brez odpadkov, ki se je s sprejetjem Zero Waste načrta zavezala, da bo spodbujala organizacijo dogodkov brez odpadkov. Ljubljanski maraton je primer dobre prakse, saj se je Organizacijski odbor Volkswagen 24. Ljubljanskega maratona tudi letos s podpisom Zero Waste zaveze zavzel, da bo na dogodku spodbujal preprečevanje nastajanja odpadkov, ponovno uporabo stvari in ločevanje odpadkov.
Na maratonu bodo udeleženci svoje odpadke zbirali ločeno. Ob tekaški trasi in pri okrepčevalnicah bodo stali zabojniki za embalažo in biološke odpadke, na startu in cilju pa tudi zabojniki z modrim pokrovom za odpadni papirja in kartonsko embalažo. Na startu maratona in polmaratona bo na voljo tudi zabojnik za odrabljena oblačila.

Maraton odpadki2

Napotki za manj odpadkov za tekače in gledalce:

 1. malico in prigrizke, ki jih boste prinesli s seboj, pripravite v posodi za večkratno uporabo. Sendvič zavijte v kuhinjski prtič namesto v aluminijasto ali plastično folijo, druge prigrizke pa shranite v vrečki iz blaga (in ne v plastični vrečki za živila),
 2. pijete vodo iz pipe in javnih pitnikov ter z njo ponovno napolnite svoje stekleničke oziroma bidone,
 3. hrano, ki ste jo prinesli s seboj ali jo kupili na prireditvi, in je ne morete pojesti, ponudite komu od svojih bližnjih ali pa jo odnesite domov,
 4. stvari s seboj prinesite v nahrbtnikih in torbah za večkratno uporabo.

Sodelujte pri izvedbi Volkswagen 24. Ljubljanskega maratona 2019 kot dogodka brez odpadkov (Zero Waste).

Zapore cest in prečkanje trase

Zaradi maratona bodo v soboto in nedeljo, 26. in 27. oktobra, zaprte ceste, po katerih potekajo trase tekov, parkirni prostori na cestah, kjer bodo potekali sobotni teki, pa bodo zaprti že v petek. Celoten seznam zapor cest najdete tukaj.

Zaradi maratona bo v soboto in nedeljo zaprta tudi garažna hiša Kongresni trg. V soboto uvoz in izvoz ne bosta mogoča od 10. do 18. ure, v nedeljo, pa od 7. do 16. ure.

Organizatorji maratona bodo omogočili prečkanje trase tekov, ko bo to varno za vse udeležence v prometu in z dovoljenjem pooblaščenih oseb na posameznih križiščih. Prečkanje trase bo omogočeno na naslednjih križiščih:

 1. Center: Slovenska - Tivolska - Trg OF
 2. Bežigrad: Bežigrad - Dunajska cesta - Linhartova ulica po 10.00 uri
 3. Bežigrad: Samova ulica - Dunajska cesta - Topniška ulica
 4. Bežigrad: Posavskega ulica - Dunajska cesta - Dimičeva ulica
 5. Bežigrad: povezovalna cesta med Slovenčevo in Dunajsko - Dunajska cesta - Cesta Janeza Porente
 6. Bežigrad: Slovenčeva ulica - Bevkova cesta
 7. Šiška: Goriška ulica - Litostrojska ulica
 8. Šiška: Pečnikova ulica - Celovška cesta - Ulica Jožeta Jame
 9. Šiška: Plešičeva ulica - Regentova cesta - Korenčanova ulica
 10. Šiška: Regentova cesta - Majorja Lavriča ulica
 11. Šiška: Draga - Šišenska ulica - Pod hribom
 12. Vič: Gregorinova ulica - Rožna dolina cesta II
 13. Trnovo: Barjanska cesta - Cesta v Mestni log
 14. Fužine: Zaloška cesta - Kajuhova ulica.

Časovnica predvidenih zapor prometa za tek na 10 km je na voljo tukaj, časovnica predvidenih zapor za polmaraton in maraton pa je na voljo tukaj.

Obvozi mestnih avtobusov

Preusmeritveavtobusov oz. obratovanje avtobusov v petek, 25., v soboto, 26. oktobra in nedeljo, 27. oktobra 2019 bo objavljeno na spletni strani JP LPP d.o.o..
Vse uporabnike cest po katerih bo potekala trasa maratona prosimo za razumevanje in upoštevanje navodil policistov in organizatorja, hkrati pa vas vabimo na ogled in spodbujanje udeležencev Volkswagen 24. Ljubljanskega maratona.

190921 predstavitev novih okolju prijaznih avtobusov LPP nrovan 28
Foto:Nik Rovan

Dostop do UKC v času maratona

Nemoten dostop do UKC bo ves čas maratona iz smeri:

 1. Rudnik: AC Ljubljana JUG po Dolenjski cesti, na Roško cesto, na Njegoševo cesto.
 2. Trnovo: AC Ljubljana CENTER po Barjanski cesti, na Zoisovo cesto, Karlovško cesto, na Roško cesto, po Njegoševi cesti.
 3. Šiška: po Celovški cesti, Tivolski cesti, Trg OF, Masarykovi cesti, na Njegoševo cesto.
 4. Bežigrad: odvisno kje v Bežigradu stanujete, poglejte seznam možnih prečenj, do Topniške ulice, potem pa po Šmartinski cesti, na Njegoševo cesto.
 5. Fužine: po Zaloški cesti, na Njegoševo cesto.
 6. Vič in Rožna dolina: po AC v smeri Ljubljana CENTER, nato po Barjanski cesti, na Zoisovo cesto, Karlovško cesto, na Roško cesto, po Njegoševi cesti ali po AC v smeri AC Ljubljana JUG po Dolenjski cesti, na Roško cesto, na Njegoševo cesto ali po Cesti 27. aprila, Erjavčevi cesti, Prešernovi cesti, Šubičevi cesti, Bleiweisovi cesti, Tivolski cesti, Trg OF, Masarykovi cesti, na Njegoševo cesto.
 7. Center: na levi strani Dunajske (gledano proti Bežigradu) po Prešernovi cesti, Šubičevi cesti, Bleiweisovi cesti, Tivolski cesti, Trg OF, Masarykovi cesti, na Njegoševo cesto ali po Gosposvetski cesti, Tivolski cesti, Trg OF, Masarykovi cesti, na Njegoševo cesto.

To je le nekaj možnih dostopov do UKC, poskusite pa si pomagati še s karto možnih prehodov.

Izdaja štartnih številk in čipov in brezplačno na sejem Narava - zdravje

Vsi tekmovalci lahko štartno številko prevzamejo izključno s Potrdilom o prijavi (v pisni ali elektronski obliki) in osebnim dokumentom na Sejmu »Tečem« Expo Volkswagen 24. Ljubljanskega maratona(Marmorna dvorana, Gospodarsko razstavišče, Dunajska 18, Ljubljana):

 • v četrtek, 24. oktobra 2019: od 9.00 - 19.00
 • v petek, 25. oktobra 2019: od 9.00 - 19.00
 • v soboto, 26. oktobra 2019: od 9.00 - 19.00
 • v nedeljo, 27. oktobra 2019: od 6.30 - 9.30

S svojo štartno številko lahko tekači brezplačno obiščite tudi sejem Narava-zdravje, ki že petdesetič poteka na Gospodarskem razstavišču, in sicer od 23. do 26. oktobra.

Narava in zdravje19 Vzporedni EXPO

Tek in kultura / vabilo na predstavo Emil Zatopek: Lau(f)story

Letos smo za vas pripravili nekaj posebnega. Tekače in njihove spremljevalce vabimo v Slovensko mladinsko gledališče, v petek, 25.10., ob 18.00, da si ogledate gledališko predstavo Lau(f)story, o najboljšem dolgoprogašu vseh časov, Čehu Emilu Zatopeku. Več na povezavi.

Ogled predstave bo mogoč tudi preko prenosa v živo na spletni povezavi in na odru Sejma Tečem.

Lauf
Foto: Barbara Čeferin (fotografija z vaje), vir: Slovensko mladinsko gledališče

 

Pridobi svoje fotografije s Pica tehnologijo

Pica je nova tehnologija, ki prepozna in prenaša fotografije športnikov, posnete med tekmovanji, neposredno na njihove pametne telefone, ob popolnem spoštovanju njihove zasebnosti. Na trasi Volkswagen Ljubljanskega maratona bo okoli 20 foto točk, kjer vas bodo čakali fotografi. Lokacije si oglejte tu.
Za pridobitev fotografij so potrebni naslednji koraki:

 1. pojdina getpica.com ali naloži aplikacijo Pica.
 2. Prijavi se kot uporabnik.
 3. Vtipkaj svojo Pica kodo, ki jo najdeš na svoji štartni številki.
 4. Oglej si svoje fotografije.

Aplikacija je brezplačna, fotografije pa so plačljive.

pic

Ljubljana je šport

V Ljubljani spodbujamo pestro in kakovostno gibalno športno ponudbo v urbanem okolju, v naravi in v športnih objektih v lasti Mestne občine Ljubljana oziroma objektih, zgrajenih v javno-zasebnem partnerstvu. Meščanke in meščane vseskozi spodbujamo k redni športni vadbi in veseli smo, da delež športno aktivnih prebivalcev v Ljubljani, ki se vsaj enkrat na teden športno rekreirajo, presega 67 odstotkov, kar pomeni, da smo tako nad slovenskim kot tudi evropskim povprečjem.
Za Ljubljanski maraton vsako leto namenimo 200.000 evrov.

Preberite tudi: