sreda, 13. 4. 2022

Zasadili smo olimpijska drevesa

Vrhunski športniki in nosilci olimpijskih medalj Benjamin Savšek, Peter Kauzer in Andraž Vehovar so v Kajajaškem centru Tacen posadili drevesa ter postali tudi njihovi skrbniki.

Športni junaki se trajno zapišejo v spomin ljubiteljev športa, nosilci olimpijskih medalj pa imajo še prav posebno mest, zato so najboljši ambasadorji dobrih dejanj.

Benjamin Savšek sadi drevo
Benjamin Savšek je posadil lipo. 

Kajakaška zveza Slovenije je zato k sajenju dreves povabila aktualnega olimpijskega prvaka Benjamina Savška ter Andraža Vehovarja in Petra Kauzerja, ki sta nas na Olimpijskih igrah leta 1996 in 2016 razveselila s srebrnima kolajnama.
Slovenija slovi kot zelena dežela in drevesa imajo tu posebno mesto. Njihovo sajenje je trajnostno odgovorno ravnanje in nepogrešljiva aktivnost pri ohranjanju narave. Olimpijci so v Kajakaškem centru v Tacnu posadili lipe, medovite rastline, kar je še posebej pomembno. Že leta 1949 je namreč Albert Einstein zapisal: »Ko bo izginila čebela z obličja Zemlje, bo človek preživel le še štiri leta; saj ko ni več čebel, ni več opraševanja, ni več rastlin, ni več živali, ni več ljudi…«
A tu ne gre le za simbolično gesto, sajenje dreves je del številnih ukrepov, ki jih moramo sprejemati in ponotranjiti, da bi naše aktivnosti pripomogle k trajnostnemu razvoju.

Šport in narava z roko v roki

kajakaš

Kajakaška zveza Slovenije se je že pred časom zavezala, da bo pri izvajanju svojih programov delovala družbeno odgovorno ter v skladu z vrednotami, kot so trajnost, skrb za vode, odgovornost in fair play.
V duhu trajnostnega razvoja bodo organizirali tudi letošnjo tekmo svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah, ki bo v Ljubljani – Tacnu potekala od 24. do 26. junija. Prizadevali si bodo kar se da zmanjšati uporabo plastične embalaže, postavili bodo otoke za ločevanje odpadkov, promovirali uporabo koles in javnega prevoza za prihod na ogled tekmovanja, organizatorji bodo uporabljali avtomobile na električni pogon, promovirali bodo lokalno pridelano in zdravo prehrano, za otroke pripravili okoljske delavnice …
Vse to je nadgradnja prizadevanj za ohranitev okolja, ki so jih začeli pred več kot 10 leti z akcijo Voda za vedno, s katero udeležence rekreativnih kajakaških prireditev osveščajo o pomenu čistih voda.

Preberite tudi: