petek, 12. 6. 2020

Znani so prejemniki Župančičevih nagrad

Predstavljamo vam prejemnike Župančičevih nagrad za leto 2020, najvišjih priznanj Mestne občine Ljubljana za vrhunske stvaritve na področju umetnosti.

Župančičevo nagrado za življenjsko delo v letu 2020 prejme akademik arhitekt Stanko Kristl

Akademik Stanko Kristl je izjemno občutljiv arhitekt ter premišljevalec o prostoru, katerega delo in misel sta pomembno zaznamovala naše mesto. Stanko Kristl sodi v prvo generacijo študentov prof. Edvarda Ravnikarja, ki je ustvarjala izjemno prepoznavno arhitekturo šestdesetih let. Njegovo arhitekturo odlikuje čut za humanost, posveča jo človeku, njegovim potrebam in doživljanju prostora. Vrtec Mladi rod se s svojo eksperimentalno zasnovo in posebno obliko prilagaja potrebam najmlajših. Atrijske hiše na Borsetovi so še do danes nepresežen primer strnjene nizke stanovanjske arhitekture pri nas. Poseben prispevek mestu pa je njegov projekt urgentnega bloka Kliničnega centra v Ljubljani, ki mu je posvetil velik del svojega ustvarjanja z željo, da bi uresničil kakovostno delovno okolje za zdravnike in human prostor za bolnike.

Župančičeve nagrade za dveletno ustvarjanje (2018-2020) prejmejo:

  • ustvarjalni tandem na področju uprizoritvenih umetnosti Dunja Zupančič in Dragan Živadinov
  • pesnica in performerka Nina Dragičević
  • skladatelj filmske in gledališke glasbe Nino de Gleria


Dunja Zupančič in Dragan Živadinov sta neločljiv umetniški tandem na področju uprizoritvenih umetnosti in širše, ki s svojim delovanjem korenito presegata mestne in državne meje. Projekti in predstave iz preteklih dveh let Odilo. Zatemnitev. Oratorij; Reka, Reka/Syntapiens::IZ; informansom Kozmizem::NUK/3 in Biokozmizem:: IZREKA ju utrjujejo kot ključna umetnika našega časa.

Nina Dragičević učinkovito povezuje družbeno kritiko in zvočno eksperimentalni izraz. Je pisateljica, esejistka, teoretičarka, novinarka, skladateljica in eksperimentalna glasbenica, ki s svojo prvo pesniško zbirko Ljubav reče greva spaja besedo, ritem in zvok v presunljivo pripoved in odpira vprašanja o preživetju v današnji družbi ter refleksijo o nezadostnosti klasičnih oblik upora proti nasilju.

Nino de Gleria je kot instrumentalist razvil samosvoj in prepoznaven slog na akustičnem kontrabasu in električni bas kitari, kot skladatelj pa ustvarja na širokem področju najrazličnejših glasbenih izrazov in stilov. Poseben odnos je razvil do otroških in mladinskih gledaliških predstav in mladinskega filma, kjer filmsko dogajanje žlahtno bogati s svojo glasbo, kar je še posebej opazno pri mladinskem filmu Košarkar naj bo 1 in 2.

O Župančičevih nagradah

Župančičeve nagrade so najvišja priznanja Mestne občine Ljubljana za vrhunske stvaritve na področju umetnosti, ki trajno bogatijo kulturno zakladnico Ljubljane in s svojo izjemnostjo odmevajo tudi v širšem mednarodnem prostoru. Nagrade podeljujemo na podlagi Odloka o priznanjih Mestne občine Ljubljana, ki določa, da vsako leto podelimo štiri nagrade, ki jih prejmejo ustvarjalci, ki ustvarjajo v Ljubljani, in sicer eno za življenjsko delo in tri za stvaritve, ki so bile javnosti predstavljene v minulem dveletnem obdobju.

 

Preberite tudi: