ponedeljek, 28. 9. 2020

Znani so zmagovalci natečaja Ohranjamo zelena pljuča mesta

V okviru natečaja Ohranjamo zelena pljuča mesta, s katerim smo zbirali ideje za vsebinske in oblikovne zasnove novih trajnostnih rešitev v urbanem gozdu Golovec, smo izbrali kar štiri zmagovalce.

Natečaj smo v okviru evropskega projekta URBforDAN pripravili skupaj s projektnim partnerjem Zavodom za gozdove Slovenije.
Nadejali smo se idej, ki spodbujajo ohranjanje mestnih gozdov in sočasno ustvarjanje sožitja in razumevanja med posameznimi skupinami uporabnikov. Iskali smo ideje, ki so prijazne naravi in okolju ter izvedljive z uporabo lokalnih virov. K sodelovanju smo želeli pritegniti vse, ki si želijo urejenega in prijaznega gozdnega prostora in spodbujanja trajnostnih rešitev v mestnem gozdu Golovec. 

Prejeli smo osem odličnih idej

Navkljub počitniškemu času je v naš nabiralnik prispelo 8 zanimivih in raznovrstnih prijav. Veseli smo, da smo k sodelovanju pritegnili smo tudi mlajše obiskovalce mestnega gozda Golovec. Večina idej je bila dobro zasnovana in je sledila pogojem natečaja, zato je imela tričlanska komisija sodelavcev projekta URBforDAN težko nalogo izbrati tri najboljše.
Pri pregledu prijav smo upoštevali, ali so ideje dejansko izvedljive v mestnem gozdu Golovec in vseh 8 prijav je ustrezalo pogojem. V naslednjem koraku je komisija vsako idejo ocenila na podlagi naslednjih kriterijev: kako je ideja predstavljena, ali je dejansko izvedljiva tudi s finančnega vidika, kakšen je njen vpliv na okolje in ali je pri izvedbi možno uporabiti lokalne in reciklirane materiale. Poleg tega je komisija dala poudarek inovativnosti ideje in njeni primernosti za različne skupine uporabnikov mestnega gozda. In še, najboljše ideje naj bi upoštevale tudi spodbujanje zdravega načina življenja in pozitivnega učinka na življenje v mestu, ki ga ima mestni gozd Golovec.

Kar štirje zmagovalci

Komisija je pretresla vse ideje in zaradi tesnega rezultata izbrala kar 4 zmagovalce natečaja, ki bodo prejeli darilni paket projekta URBforDAN, njihove ideje pa bomo predstavili tudi na razstavi izbranih projektnih idej na zaključni konferenci projekta v Mestni hiši.

Zmagovalci so:

Gozdno igrišče, avtor: Jurij Strmšnik, mentorica: Milena Jaćimović Strmšnik

foto

Mestni gozd je prostor v katerem lahko mestni otroci vsaj deloma izkusijo igro, ki je za njihove vrstnike iz ruralnih naselij povsem vsakdanja: tek po gozdu, plezanje po drevesih, lovljenje med drevesi, grajenje zaklonov iz vej, lovljenje ravnotežja, nabiranje plodov, skratka vse tisto česar v mestnih parkih ne morejo početi. Golovec že sedaj ponuja mnogo, z gozdnim igriščem, ideja predlaga umestitev čim bolj enostavnih igral med drevesa, pa bi spodbudili željo po prvinskem gibanju.

Tematska pot v urbanem gozdu Golovec »V gozd po zdravje«, avtor: Urša Vilhar, mentor: Prof. Kalevi Korpela

foto

Ideja vzpodbuja obiskovalce, da se podajo na krožno tematsko pot in na izbranih točkah izvajajo posebej prirejene vaje za izboljšanje počutja, ki se jih izvaja v določenem zaporedju.
Tovrstne tematske poti temeljijo na teoriji obnove pozornosti, teoriji zmanjševanja stresa ter študijah najljubšega kraja.

Gozdno doživetje Golovec, avtor: Uroš Grilc, mentorica: Nina Peče Grilc

foto

Idejo Gozdno doživetje Golovec odlikuje raznolika ponudba “za vsakogar nekaj”. Vključuje ureditev pohodne poti s prvinami pravljično-doživljajske poti za družine z otroki, ureditev prostora za izvedbo aktivnosti gozdne pedagogike, vključevanje tematskih spretnostnih elementov in igral ter ureditev območja za sproščujočo “gozdno kopel” za odrasle in starejše sprehajalce. Ta doživetja stimulirajo vsa čutila, spodbujajo k razmišljanju in gibanju v naravi, nosijo ekološko sporočilo in omogočajo sproščujoč oddih v čudovitem okolju mestnega gozda. S tem postane sprehod po Golovcu pravo doživetje za prav vse skupine obiskovalcev.

Brv Golovec, avtor Petra Mlakar, mentorstvo: Tina Rupar Kobe, Blaž Rupar

foto

Pot spominov in tovarištva se v delu Golovca med Črnim hribom in Spodnjo Hrušico najprej strmo spusti in nato dvigne skozi serpentino, ki jo prečka gozdna vlaka. Po tej vlaki poteka priljubljena pot za spust gorskih kolesarjev, ki na tem mestu pogosto ovirajo pohodnike. Iz razmišljanja, kako razrešiti oba problema, se je porodila zamisel o brvi, ki bi premostila globoko grapo in omogočila sprehajalcem po gozdu bolj udobno, varno in privlačno bližnjico.

O projektu URBforDAN

V projektu URBforDAN – Upravljanje in raba urbanih gozdov kot naravne dediščine v podonavskih mestih, ki se je začel 1. junija 2018, bomo do 31. marca 2021 nadgrajevali dosedanje dosežke in prizadevanja za ohranjanje mestnih »zelenih pljuč« in biotske raznovrstnosti.
Namen projekta je omogočiti bolj kakovostno izrabo gozdnega prostora, ki ga uporabljamo v različne namene, na primer za športno rekreacijo, izobraževanje, sproščanje, trajnostni turizem in drugo. Na Mestni občini Ljubljana, vodilnem partnerju projekta, se skupaj z Zavodom za gozdove Slovenije osredotočamo na območje Golovca. 

 

Preberite tudi: