Projekt URBAN-E

Intermodalnost v transportu z uvajanjem električnih vozil

Mobilnost je bistveni vidik življenja v mestu in ima velik vpliv na kakovost življenja ter je ključnega pomena za ekonomsko zdravje mest. Sistemi mobilnosti v večjih mestih so preobremenjeni. V Mestni občini Ljubljana nenehno iščemo rešitve in se z odgovori aktivno ukvarjamo.

Evropski projekt URBAN-E je osredotočen na intermodalnost v transportu z uvajanjem električnih vozil. V okviru mednarodnega projekta, ki traja od 1. oktobra 2017 do 31. decembra 2020, bo Mestna občina Ljubljana v sodelovanju s podjetjem Petrol postavila potrebno polnilno infrastrukturo za razvoj alternativnih oblik mobilnosti z uporabo električnih vozil.

Odprtje prvega mini vozlisca
Ljubljanski župan Zoran Janković, podžupanja Tjaša Ficko, Blaž Pongračič, član kabineta evropske komisarke za promet, predsednik uprave Petrola Tomaž Berločnik in direktor inovativnih poslovnih modelov v Petrolu Miha Valentinčič so odprli prvo javno vozlišče za hitro polnjenje električnih vozil na Tržaški cesti v Ljubljani. 

V sklopu projekta URBAN-E bomo tako vzpostavili in nadgradili intermodalna vozlišča (javni mestni potniški promet, železniško postajališče, letališče, itd.), postavili centralno vozlišče z do 50 polnilnicami za električna vozila in nekaj manjših polnilnih postajališč na glavnih mestnih vpadnicah. Tako se bodo polnile flote električnih vozil (e-taksiji, e-kombiji, itd.), ki bodo opravljale storitve alternativne mobilnosti. 

 

Prednosti projekta za uporabnike

Uporabniki, ki bodo prišli v Ljubljano, bodo lahko uporabljali vozila na poziv, ki bodo povezovala središče mesta z intermodalnim vozliščem, tudi letališčem. V Ljubljani bodo takšna središča ob železniški postaji in na obrobju mesta. Uporabnik bo tako lahko v Ljubljano prišel z vlakom, na drugi konec pa z električnimi vozili. Podoben projekt bo izveden tudi v Zagrebu in Bratislavi, v Mestni občini Ljubljana pa bo uvedena tudi t. i. spletna intermodalna platforma trajnostne mobilnosti.

polnilnica

Možnost za izbiro najugodnejše kombinacije transportnih storitev 

Model predstavlja intermodalno tržnico prevoznih storitev. Uporabnik bo na enem mestu dobil vse informacije in izbral najugodnejšo kombinacijo transportnih storitev: LPP, vlak, e-taksi, skupni prevoz s kombiji ali katerokoli drugo obliko trajnostnega prevoza. Tako bo na enem mestu potniku omogočen pregled prevoznih rešitev za njegove potrebe, strošek le teh in možnost naročila.