Društvo študentov medicine Slovenije

Društvo študentov medicine Slovenije je dinamično, nepolitično in prostovoljno društvo vseh tistih študentov medicine, ki želijo svoj študij dopolniti z dodatnimi izobraževanji, udejanjiti svoje ideje v različnih projektih, se povezovati v globalnem zdravju z drugimi organizacijami ali pa se preprosto družiti. Društvo je mednarodno znano kot SloMSIC Ljubljana (Slovenian Medical Students’ International Committee Ljubljana), slednjo kratico pa prepoznavajo številni domači in tuji študentje, zdravniki, profesorji in ostali, saj ima več kot 60 letno tradicijo.

Poslanstvo DŠMS: Naši projekti, trenutno jih je 23, delujejo na javno-zdravstvenem, izobraževalnem, kulturnem in športnem področju. Društvo s prostovoljskimi projekti ozavešča družbo o aktualnih zdravstvenih problematikah in spodbuja posameznike h kritičnemu razmišljanju in aktivnemu prevzemanju odgovornosti za zdravje.

Vizija DŠMS: Zanesljivi, motivirani, izobraženi in družbeno kritični člani, ki se kontinuirano strokovno izpopolnjujejo in brez predsodkov sprejemajo drugačnost. Strokovno priznano in široko razpoznavno društvo, ki s svojim delom vpliva na družbo in pripomore k boljši kvaliteti življenja.

 • Projekt Virus

  Leta 1992 je Svetovna zdravstvena organizacija na 17. maj odstranila homoseksualnost s seznama psihiatričnih bolezni. Zakaj torej projekt Virus, ki se ukvarja s problematiko varne in zdrave spolnosti govori o LGBTQ? Zaradi prepričanja, da je LGBTQ populacija bolj promiskuitivna in je v njej več spolno prenosljivih okužb. V projektu Virus smo proti stigmatizaciji in za spodbujanje varne in zdrave spolnosti - pri vseh ljudeh, zato sodelujemo pri svetovnem dnevu boja proti homofobiji.

  • Ciljna skupina: 13 - 26
  • Spletna stran projekta: http://www.virus.dsms.net
  • Trajanje aktivnosti: Dopoldan, Popoldan, Celoletno
  • Lokacija izvajanja projekta: Ljubljana z okolico, Celje, Koper
  • Četrtna skupnost: BežigradMoste-PoljeVseŠiška
 • Projekt V odsevu

  Projekt V odsevu deluje v okviru Društva študentov medicine Slovenije (DŠMS) od januarja 2014. Zasnovan je bil z namenom informiranja o duševnih motnjah, destigmatizacije teh in dvigovanja splošne osveščenosti. Obravnavamo naslednje duševne motnje: motnje razpoloženja (depresija, bipolarna motnja, samomorilnost, samopoškodovanje), motnje hranjenja (anoreksija, bulimija, kompulzivno prenajedanje, ortoreksija, bigoreksija), psihoze (shizofrenija), anksioznost in odvisnosti.

  Vsako leto konec novembra organiziramo izobraževanje za člane projekta, od začetka novembra do konca aprila izvajamo delavnice na temo duševnega zdravja za dijake različnih srednjih poklicnih šol in gimnazij. Namen projekta v širši javnosti pa se trudimo doseči z organizacijo različnih aktivnosti ob svetovnih dnevih posameznih duševnih motenj.

  • Ciljna skupina: 14 - 25
  • Spletna stran projekta: http://www.projekt-vodsevu.org
  • Trajanje aktivnosti: Dopoldan, Popoldan, Celoletno
  • Lokacija izvajanja projekta: Ljubljana, Slovenija
  • Četrtna skupnost: BežigradMoste-PoljeŠiška