Kulturno - umetniško društvo Ljud

Skupina Ljud se je v zadnjih desetih letih uveljavila kot eden najprodornejših kolektivov uprizoritvene umetnosti v javnem prostoru v evropskem merilu.

Marca lanskega leta so bili v vlogi svetovalca za pripravo programov EPK s področij "Demokracija in svoboda v soseskah" povabljeni v nemški Chemnitz. S tamkajšnjo ekipo za kandidaturo EPK 2025 so razvili skupni program izmenjave, v katerega so vključili tudi druge slovenske in mednarodne umetnike (Matijo Solceta, Segia Estabanell-a s skupino Electrico28 itd), program je bil na njihovo veliko veselje potrjen; ob tem je bilo tudi mesto Chemnitz potrjeno za evropsko prestolnico kulture 2025.

Skupina je bila v letu 2018, v okviru mednarodnega projekta RIOTE, kot avtoritete na področju gledališča v javnem prostoru, povabljena k snovanju in urejanju knjige na to temo, ki je izšla leta 2019, financirane s strani EU. Knjigo z naslovom Why don’t we do it in the road - a personal guide to outdoor interactive theatre je napisala umetniška vodja skupine Ljud Vida Cerkvenik Bren. Knjiga je bila lansko leto predstavljena vodilnemu sektorju Arts Council-a ter Wexford County Council-a, direktorjem festivalov in uličnim umetnikom na Irskem v organizaciji ISACS – The Irish Street Arts. Circus&Spectacle Network Arts Council jo je umestil kot priporočeno branje na svojo internetno stran, o njej je poročal The Irish Times. Prav tako je njena avtorica z nagovorom preko spleta otvorila konferenco Fresh Street #4 v organizaciji mednarodne mreže Circostrade in francoskega združenja za ulično gledališko umetnost ARTCENA, na kateri je sodelovalo preko 300 ekspertov za ulično umetnost iz EU, Irana, Indije, Japonske, itd.

V zadnjih treh letih je skupina Ljud, kljub neugodnim razmeram za izvajanje predstav, izvedla preko 60 gostovanj (več kot 100 nastopov, poleg Slovenije, v 11 državah) in 5 novih projektov. Gre za raznolike in produkcijsko zahtevne projekte, kot so: "Galerija na meji / Grenzlandgalerie" avdio-tura po Slovensko-Avstrijski meji v bližini Jurija ob Pesnici; "AMBASADI – dialog dveh evropskih sosesk" oz. namizno gledališče v izvedbi igralcev SMG z izvedbami na različnih lokacijah v naselju BS7 v Ljubljani, interaktivna pripoved z živo glasbo za otroke "Kako je nastal svet?", lutkovna predstava v javnem prostoru "Srčeva dvojka" in interaktivna glasbeno - gibalna predstava "Karsmo (bili)".

 • Ljudov laboratorij in kulturna svetovalnica

  V okviru programa Ljudov laboratorij in kulturna svetovalnica bodo v letu 2022 predali 176 ur brezplačnih neformalnih vsebin.

  V okviru Ljudovega laboratorija:

  - 40 ur modula "Interaktivno fizično gledališče in gib" (mentorja Grega Močivnik in Nina Vombergar),

  - 20 ur modula "Glasovno in glasbeno izražanje v javnem prostoru" (mentor Thierno Diallo),

  - 20 ur zaključnega modula "Iskanje lastnega umetniškega izraza/režija" (mentorica Vida Cerkvenik Bren),

  - izvedba 6.-ih umetniško-družbenih akcij v javnem prostoru na različnih lokacijah v okviru javnih dogodkov partnerskih organizacij in na javnih površinah na območju MOL.

  Aktivnosti bodo potekale v MG+MSUM, na javnih površinah v centru mesta ter v četrtnih skupnostih Zalog, Vič in v soseski BS 7 (Bežigrad).

  Delavnice bodo brezplačne in tako dostopne tudi mladim z manj priložnosti.

  V okviru kulturne svetovalnice bodo mladim posredovali 96 ur brezplačnega rednega svetovanja in obveščanja o možnostih lokalnih in mednarodnih neformalnih oblik kulturnega izobraževanja in obveščanja o možnostih mladinskih izmenjav.

  Mentorji v okviru kulturne svetovalnice bodo:

  - Branimir Suk (mladinski delavec in koordinator; Ocean Znanja, Zagreb, Hrvaška)

  - Urška Pavlovič (mladinska delavka in certificirana mladinska trenerka)

  - Vida Cerkvenik Bren (Kud Ljud)

  - Kristina Debenjak (Združenje Cirkokrog)

  - Nina Vombergar (Kud Ljud)

  - Barbara Polajnar (Kud Transformator)

  Kulturna svetovalnica bo potekala 12 mesecev, po 2 uri na teden (vsak torek in četrtek med 11.00 in 12.00). Svetovanje bo potekalo na sedežu društva (Trg prekomorskih brigad 1), preko spletnih orodij (Zoom, WhatsApp, FB) ter v živo na terenu.

  • Ciljna skupina: 15 - 29
  • Trajanje projekta: januar - december 2022
  • Spletna stran projekta: https://www.facebook.com/groups/ljudlab
  • Trajanje aktivnosti: Dopoldan, Popoldan, Celoletno, Med tednom, Vikend
  • Lokacija izvajanja projekta: Aktivnosti bodo potekale v MG+MSUM, na javnih površinah v centru mesta ter v četrtnih skupnostih Zalog, Vič in v soseski BS 7 (Bežigrad)
  • Četrtna skupnost: BežigradŠiškaCenterSplet
  • Strošek: Brezplačno