Zavod Radio Študent

Zavod Radio Študent (RŠ) je ustanovila Zveza skupnosti študentov Slovenije 9. maja 1969. RŠ je nastal kot neposredna posledica študentskih demonstracij iz leta 1968. Je prvi elektronski medij na območju nekdanje Jugoslavije, ki je deloval izven sistema Jugoslovanske radiotelevizije in hkrati najstarejši nenehno delujoči študentski in skupnostni radio v Evropi. Danes je Radio Študent ena najstarejših in največjih evropskih urbanih nekomercialnih radijskih postaj ter neprofitna civilno-družbena in kulturno-izobraževalna organizacija, s sediščem v Ljubljani v Sloveniji.

Radio Študent ima lastno glasbeno založbo ZARŠ, vsako leto organizira dva večja glasbena dogodka: Klubski Maraton - koncertno turnejo za mlade in neuveljavljene izvajalce po vsej Sloveniji ter dvodnevni festival glasbe in založništva Tresk. V okviru RŠ od leta 2011 deluje tudi Odprta radijska raziskovalna platforma RADAR - (inter)medijska platforma za najrazličnejša sodelovanja v širokem polju sodobnih raziskovalnih umetniških praks. RŠ je tudi (ko)producent številnih drugih manjših ali večjih umetniških, pripovedovalskih, pogovornih, koncertnih in klubskih dogodkov, predavanj in seminarjev.

Že vse od svojih začetkov je RŠ izvajalec neformalnih usposabljanj na področju vseh novinarskih zvrsti v okviru svojih 4 uredništev (Aktualno-politična redakcija, Redakcija za kulturo in humanistične vede, Glasbena redakcija, Univerzitetna redakcija in novejša Znanstvena redakcija ) ter svojih dveh programskih služb (Služba za napovedovanje in Tonsko-tehnična služba), od začetka tega desetletja naprej deluje tudi pri usposabljanjih mladih na področju spletnega novinarstva. Poleg tega pa se sodelavci RŠ preko programskih vsebin RŠ in sodelovanja v širši kadrovski sestavi uredništev in službe tudi izpopolnjujejo na področjih timskega dela, delovanja v raznolikem in inovativnem delovnem okolju, kritičnega mišljenja, poznavanja raznolikih kulturnih vsebin in tudi mentorstva drugim mladim, saj je pomemben del prenosa znanja poteka po principih učenja ob delu.

 • Avdicija in usposabljanje mladih video snemalcev in producentov Radia Študent 2019

  Radio Študent že vrsto let usposablja mlade video snemalce v sklopu Video sekcije RŠ, ki deluje že od leta 2008 kot del Tonsko-tehnične službe RŠ.

  Produkcija video vsebin je del izvajanja rednega programa RŠ in prenosov iz terena. Skupno obsega preko 900 objavljenih video prispevkov doslej in trenutno poteka na amaterski ravni.

  RŠ želi vzpostaviti Video sekcijo kot enakovredno programsko službo, zgrajeno na profesionalnih temeljih. V začetku januarja 2019 je bila prvič objavljena javna avdicija za nove sodelavce. Usposabljanje izbranih kandidatov in kandidatk poudarja individulane potrebe, saj so skupinska predavanja nadgrajena z delavnicami in individualnimi usposabljanji.

  Usposabljanje je usmerjeno na 3 področja: živi prenos video vsebin iz studija RŠ, snemanje kratkih filmov ter terensko snemanje. Usposabljanje obsega osnove filmskega jezika, spoznavanje in uporaba tehnične opreme, postavitev osvetlitve in scenografije, kadriranje, ozvočevanje, uporaba programske opreme za žive prenose in za montažo ter objava živih prenosov na socialnih omrežjih.

  Projekt je zasnovan na metodi neformalnega učenja, ki mlade spodbuja k družbeno angažiranem in odgovornem delovanju, vzgaja samostojnost in suverenost javnega nastopanja ter omogoča sprejemanje drugačnosti in kritično podajanje vsebin v javnost. Na usposabljanjih napredujejo tisti, ki dobro osvajajo znanja, so najbolj vztrajni in so na koncu sprejeti med redne sodelavce RŠ.

  Poleg tega redno sodelujejo s FDV in FF Univerze LJ in Sredno medijsko in grafično šolo pri izvajanju praks študentov in dijakov.

  • Ciljna skupina: 15 - 29
  • Trajanje projekta: 1. 1. 2018–31. 12. 2020
  • Spletna stran projekta: http://radiostudent.si
  • Trajanje aktivnosti: Celoletno
  • Lokacija izvajanja projekta: Svetčeva ulica 9, 1000 Ljubljana
  • Četrtna skupnost: Vič - Rudnik
  • Strošek: Brezplačno
 • Avdicije in usposabljanja Radia Študent za mlade radijske in spletne novinarje, spikerje, tehnike in interprete 2018 - 2020

  Radio Študent že vrsto let usposablja nove kadre radijskih spikerjev in tonskih tehnikov, ki so kot strokovni in kvalitetni sodelavci prepoznani tudi v širšem medijskem prostoru na različnih radijskih in televizijskih postajah ter tudi kot spikerji in tehniki na področju avdio-vizualne produkcije.

  Glavni namen projekta je usposobiti mlade za samostojno delo v Službi za napovedovanje (SZN), za samostojno delo spikerja in moderatorja programa ter za interprete na področju produkcije radijskih oglasov ter pripovedovanj življenjskih in ljudskih zgodb, za sodelavce v Tonsko-tehnični službi RŠ (TTRŠ), za samostojno delo tonskega tehnika v oddajnem studiu ter na področju avdio produkcije za potrebe programa ter avdio produkcije snemanja glasbenih skupin in video sinhronizacije.

  Projekt je zasnovan na metodi neformalnega učenja ter mlade spodbuja in vzgaja k družbeno angažiranem in socialno odgovornemu delovanju, vzgaja v samostojnost in suverenost javnega nastopanja, s sprejemanjem drugačnosti in kritičnim podajanjem vsebin v eter.

  • Ciljna skupina: 15 - 29
  • Trajanje projekta: 1.1.2018–31.12.2020
  • Spletna stran projekta: http://radiostudent.si/
  • Trajanje aktivnosti: Kadarkoli
  • Lokacija izvajanja projekta: Svetčeva ulica 9, blok XIV, 1000 Ljubljana
  • Četrtna skupnost: Center
  • Strošek: Brezplačno
 • Glasbeni svetilnik Radia Študent 2018–2021

  Glasbeni svetilnik Radia Študent je večletni javni kulturni projekt na področju umetnosti. Sestavljen je iz več projektov, ki se odvijajo na različnih glasbenih področjih in potekajo že več let.

  V letu 2019 v okviru Glasbenega svetilnika potekajo Klubski maraton, Afterparty, Veliki koncert RŠ ob 50-letnici Radia Študent in Festival Tresk.

  Klubski maraton Radia Študent je najpomembnejši generator nove glasbene ustvarjalnosti v Sloveniji, ki s svojim utečenim programom dela odkriva, vzpodbuja in promovira nove kreativne presežke domače alternativne glasbene produkcije. Je izjemno uveljavljena oblika predstavljanja nove glasbene produkcije, ki ob intenzivni medijski podpori (preko programa Radia Študent, najav drugih medijev in obširne promocije) postavlja idealno platformo za nadaljnji razvoj vzhajajočih glasbenih ustvarjalcev.

  Vedno pogosteje pa Klubski maraton daje smernice tudi organizatorjem poletnih alternativnih glasbenih festivalov, ki že v istem letu vabijo izbrane maratonce na svoje festivale. Bistvo Klubskega maratona je, da omogoči prodor še neuveljavljenim alternativnim glasbenim skupinam, ki ob kreativnosti, svežini in originalnosti izkazujejo jasne obete in ambicije za nadaljnji ustvarjalni razvoj.

  Afterparty Radia Študent, ki jih izvajajo že od leta 2008, s svojim delovanjem vzpodbuja predvsem neuveljavljene ustvarjalce, da se predstavijo in tako dobijo eno prvih priložnosti nastopiti v prostoru z veliko slišnostjo kar je denimo eter Radia Študent, kar vpliva tudi na prepoznavnost tovrstnih ustvarjalcev v slovenskem glasbenem prostoru.

  Cikel jutranjih koncertov 'RŠ Afterparty' dvakrat mesečno v dopoldanskih urah predstavlja izbrane inovativne glasbene skupine in samostojne izvajalce (tako uveljavljene kot neuveljavljene). Sklop predstavlja interaktivno povezovanje fizičnega in virtualnega prostora, prizorišča koncerta ter predvajanja skozi radijske valove (in splet).

  Predvidenih je 20 koncertov na letni ravni v studiu RŠ, ki pa so dostopni na ogled v živo tudi zainteresirani publiki. Posamezna programska enota vključuje tudi kratek intervju s predstavljenim glasbenim ustvarjalcem ter video spremljanje, pri čemer je video po nastopu dostopen na spletni strani RŠ.

  TRESK je vsakoletni glasbeno-založniški dogodek, ki predstavlja številne domače založnike, distributerje in ustvarjalce. Na tradicionalnem sejmišču, z vizualnimi natečaji, delavnicami in koncerti tematizira slovensko alternativno glasbeno sceno in plete socialno mrežo glasbenikov, vizualnih ustvarjalcev, založnikov, distributerjev, organizatorjev, medijev ter nenazadnje podpornikov in poslušalcev.

  • Ciljna skupina: 15 - 29
  • Trajanje projekta: 1.1.2019–31.12.2019
  • Spletna stran projekta: http://radiostudent.si
  • Lokacija izvajanja projekta: Svetčeva ulica 9, 1000 Ljubljana
  • Četrtna skupnost: Vič - RudnikŠiškaCenter
  • Strošek: Nekatere aktivnosti so brezplačne, nekatere so plačljive
 • Govoriš kohezijsko?

  Projekt Govoriš kohezijsko? na poučen in pregleden način predstavlja vse, kar morate vedeti o evropskih kohezijskih skladih (EKS) in z njimi podprtih projektih v Republiki Sloveniji.

  Kakšen je namen evropske kohezijske politike in na katerih družbenih, gospodarskih in tehnoloških področjih so kohezijska sredstva na voljo? Kako uspešne so posamezne občine pri črpanju sredstev iz EKS in kakšni so dejanski učinki podprtih projektov na okolje, regionalni razvoj in kakovost vsakdanjega življenja? V kolikšni meri se predstavniki lokalnih in državnih oblasti zavedajo konkretnih priložnosti, ki jih EKS prinašajo, in na kakšen način jih bodo izkoristili?

  Na ta in podobna vprašanja bosta v okviru projekta poskušala odgovoriti Zavod Radio Študent in Center nevladnih organizacij Slovenije – CNVOS. Analizirali bodo statistične podatke in strokovno dokumentacijo, opravili terenske raziskave in intervjuje z različnimi strokovnjaki ter predstavniki institucij in političnih strank.

  Organizirali bodo strokovne konference in tematske javne okrogle mize, na katerih bodo poskušali zbrati čim več informacij in soočiti čim več mnenj o EKS in hkrati ozaveščati širšo javnost. Svoje ugotovitve bodo zbirali in predstavili v obliki radijskih oddaj, podcastov, video animacij, video prenosov, infografik in strokovnih člankov, ki bodo dostopni na strani Govoriš kohezijsko?

  • Ciljna skupina: 15 - 30
  • Trajanje projekta: 1.1 2019–31. 12. 2019
  • Spletna stran projekta: https://govoris-kohezijsko.si/
  • Trajanje aktivnosti: Celoletno
  • Lokacija izvajanja projekta: različne lokacije, tudi na spletu
  • Strošek: Brezplačno
 • Music Moves Europe (MME) – Radio Muse

  Music Moves Europe je mednarodni festival neodvisnih glasbenih založb, ki se osredotoča na ne-anglo-saksonski in neevropski evropski repertoar. Vsi partnerji imajo tudi spletne tokove in spletne strani z naloženimi podcasti in drugimi družbenimi mediji, ki omogočajo, da njihov doseg in lokalna evropska glasba presegajo naše nacionalne meje.

  Partnerstvo sestavljajo:

  - Slovenija (Radio Študent z FM v Ljubljani in DAB +, ki pokriva Slovenijo in partner Radio MARŠ z FM v Mariboru),

  - Hrvaška (Radio Student FM v Zagrebu),

  - Avstrija (Radio Orange FM na Dunaju in potencialno drugi avstrijski radio

  z uporabo arhiva za oddajanje v skupnosti),

  - Francija (Radio Campus France - mreža 25 radijskih postaj FR; v projekt bo vključenih vsaj 10 radijskih postaj iz različnih regij FR).

  Partnerske organizacije bodo producirale in izmenjavale oddaje »EU Music Review« in »Priljubljene pesmi«, kjer bo vsak partner pokrival svojo lokalno glasbeno sceno s poudarkom na različnih žanrih, lokalni jezikovni glasbi, ne-mainstream urbani glasbi in glasbi neodvisnih glasbenih založb. Izmenjava bo obsežna, saj bodo vsi partnerji predvajali vse produkcijo.

  Namen projekta je lokalna izmenjava evropske glasbe med evropskimi državami. Z radijsko izmenjavo lokalne glasbe želijo ponovno pridobiti pomen radia in človeške selekcije v glasbi, ki prinaša publiko z žanrsko diferenciacijo.

  • Ciljna skupina: 15 - 30
  • Trajanje projekta: 1. 1. 2019–31. 12. 2019
  • Spletna stran projekta: www.radiostudent.si
  • Trajanje aktivnosti: Kadarkoli
  • Lokacija izvajanja projekta: Svetčeva ulica 5, 1000 Ljubljana
  • Četrtna skupnost: Center
  • Strošek: Brezplačno
 • Urbana študentska medijsko - izobraževalna platforma 2019 RŠ

  V okviru projekta URBANA ŠTUDENTSKA MEDIJSKO-IZOBRAŽEVALNA PLATFORMA 2019 RŠ ponuja prostor rednemu objavljanju aktualnih, avtorsko izvirnih, radijsko komunikativnih in strokovnih prispevkov s področja znanosti, glasbe, sodobne vizualne in raziskovalne umetnosti, literature, humanistike, filozofije, filma, videa, gledališča, plesa, stripa, informatike, novih medijev itn., hkrati pa bo svoje poslušalce iz lokalne skupnosti območja FM slišnosti in obiskovalce naše spletne strani iz drugih lokalnih skupnosti v Sloveniji, regiji, Evropski Uniji in svetu tekoče informiral o aktualnem družbeno-političnem dogajanju v Ljubljani, Sloveniji, regiji, Evropi in svetu, pri čemer bo posebno pozornost seveda posvečal študentski populaciji in mladim na sploh.

  Vsebina projekta je sestavljena iz raznolikih aktualnih, kakovostnih ter avtorsko izvirnih informativnih, izobraževalnih, znanstvenih, političnih, kulturno-umetniških, kulturno-zabavnih, glasbenih, študentskih in mladinskih radijskih oddaj in rubrik ter spletnih vsebin, ki jih prispeva velika ekipa sodelavcev različnih redakcij in služb, kot tudi zunanji avtorji, skupine in organizacije, torej vsi, ki so vpeti v produkcijo RŠ.

  Tako raznolik razvoj slovenske medijske krajine kot kakovost, izvirnost, komunikativnost in aktualnost raznolike avtorske obravnave pa sta v formalnem smislu zagotovljena tudi s tem, da so v projekt vključeni praktično vsi novinarski oz. radijski žanri (dnevno informativne oddaje, informativni magazini, aktualni intervjuji, omizja – okrogle mize, razprave, pogovori, reportaže, komentarji, izjave, avtorske oddaje s področja različnih umetniških in glasbenih zvrsti, recenzije in kritike, radijske pripovedi, literarni prispevki, posnetki in prenosi dogodkov, satirične oddaje, kontaktne oddaje itn.), v katerih se redno, objektivno in uravnoteženo predstavljajo politično delovanje in stališča raznih organizacij, civilno-družbenih gibanj in posameznikov ter politične pozicije in opozicije v vseh njihovih razsežnostih.

  • Ciljna skupina: 15 - 29
  • Trajanje projekta: 1.1.2019 - 31.12.2019
  • Spletna stran projekta: www.radiostudent.si
  • Trajanje aktivnosti: Celoletno
  • Lokacija izvajanja projekta: Svetčeva ulica 9, 1000 Ljubljana
  • Četrtna skupnost: Vse
  • Strošek: Brezplačno