četrtek, 20. 9. 2018

Na Gainem vzorčnem učnem vrtu bo jesen zelena

V Mestni občini Ljubljana smo del vrtičkarskega območja Ježica namenili za Gain vzorčni bio vrt. Zanj bo pod strokovnim vodstvom Kluba Gaia in z izdelki za ekološko oskrbo vrta Bio Plantella skrbela družina Jovanović.

Družinski vrt bo bogato zelen in poln slastnih vitaminov, vzgojenih na popolnoma ekološki način. Na delavnici so pridne roke, tako cela družina in še obiskovalke delavnice, posejale in posadile še velik del nezasedenega vrta.

Začeli smo z rahljanjem tal, o katerih smo celo leto govorili kot o izrazito peščenih in prepustnih tleh. Po prvi sezoni pa se je zaradi uporabe zastirke ta izboljšala, saj je že po samem izgledu in na otip veliko bolj povezana in manj sipka.

Tudi rastline bodo imele boljšo oporo za koreninski sistem. Zasadili smo še en del kapusnic, brokoli in ohrovt. Kot zanimivost smo posadili sadike pak – choija, azijske zelenjave. Za slastno solato smo posadili še nekaj sadik endivije in radičev. Vse sadike smo zalili s tekočim organskim gnojilom Bio Plantella Vrt.

Ta vsebuje veliko naravnega kalija, kar pomeni močnejši koreninski sistem, bolj čvrste rastline in posledično boljše prezimovanje. Posejali smo redkvico, zadnjo setev letos in blitvo, ki zelo dobro prezimi na prostem. Še vedno pa je ostalo nekaj prostora za zimsko solato in seveda česen ter čebulo. 

Zapisal: Vanes Husić, univ.dipl.inž.agr.