torek, 16. 4. 2019

Posadi Hokaido bučo za čebelo in jeseni uživaj v kremni bučni juhi

S sodelovanjem in povezovanjem partnerjev pri projektu »Kar sejemo, to žanjemo« smo v preteklih letih združili prizadevanje za povečanje posejanosti ajde in sončnic v našem prostoru. Kmalu osrednji dogodek.

Avtor novice: Tomaž Samec, Svetovalec za varno hrano pri JSSČ

S tem pa tudi prepoznavnost in uporabnost le-teh v prehrani. Z aktivnostmi Čebelarske zveze Slovenije skupaj s partnerji spodbujamo sajenje medovitih rastlin, kar pomembno prispevamo k ohranjanju narave in razvoja čebel. S setvijo buč v letošnjem letu želimo spodbuditi setev zanimive rastline, ki je koristna tako za čebele in ostale opraševalce. V jesenskem času, ko pridelek dozori je široko uporaben tako za živali kot tudi za ljudi.

Buče in njihov izvor

Pri izkopavanju v Mehiki so arheologi odkrili najstarejša semena buč, ki segajo v sedmo tisočletje pred našim štetjem. Iz Srednje Amerike so jo Španci v 15. stoletju pripeljali v Evropo. Sprva so bučo sejali za okras. Z njihovo selekcijo se je večala njihova uporabnost in postala je vse pomembnejša krma za domače živali, predvsem za prašiče. V 19. stoletju se je razširilo stiskanje olja iz semen buč. Danes je tako buča uporabna za čebele v času cvetenja (pomemben vir cvetnega prahu in medičine), živali, ljudi in je kot lepa dekoracija v jesensko-zimskem času za naše prostore. V današnjem času je ta rastlina cenjena, saj je vsestransko uporabna.

Buče so rastline, ki niso težavne za vzgojo. Le na začetku zahtevajo nekaj oskrbe, saj imajo slabo tekmovalno sposobnost proti plevelom. V vrtu jim izberemo sončno lego, tla pa globoko humusna.

Kako se pripraviti na setev buč Hokaido?

V posamezne sadilne lončke sejemo konec meseca aprila in v začetku maja, po 1 do 2 semena na lonček. Seme hitro kali in sadike hitro rastejo. Presadimo jih na stalno mesto, ko poženejo prvi pravi list. V sredini maja lahko sejemo semena tudi direktno na gredo. Vedeti moramo, da buče potrebujejo toplo zemljo, zato jih na stalna mesta ne presadimo pred 15. majem, ko ni več nevarnosti za slano.

Kadar na vrtu nimamo dovolj prostora za vzgojo buč lahko buče posadimo na rob vrta ali izkoristimo kompostni kup. Izkoristimo lahko buče tudi kot živo zastirko. Med mladimi sadikami redno odstranjujemo pleveli, dokler rastlina ne preraste in prekrije tal. Med rastjo lahko pod buče položimo slamo, da ostajajo tla vlažna, plodovi kasneje pa niso umazani.

Buče cvetijo, ko se dan krajša in so odlična paša za čebele in ostale opraševalce. V jesenskem času plodovi dozorijo. Buče Hokaido zrastejo do teže 3 kg in so okroglo-hruškaste oblike. Buče pobiramo skupaj s peclji, da ne poškodujemo plodov in tako se odlično shranijo čez celo zimo. Najbolje je da jih spravimo direktno iz vrta na hodnike, stopnišča ali v zastekljene terase, kjer ni pretoplo. Buče Hokaido so tako odlična hrana v jesensko-zimskem času, ki popestrijo naše krožnike. Buče Hokaido lahko tudi uporabimo za dekoracijo naših prostorov.

Posejali bomo Hokaido buče

V okviru letošnjega projekta »Kar sejemo, to žanjemo« bomo skupaj s partnerji Semenarna Ljubljana, d.o.o., Semina, d.o.o. in kmetijskimi šolami posejali na njihove vrtove semena Hokaido buč. Osrednji dogodek bo letos na Biotehniški šoli Ptuj, na njihovem posestvu v Turniščih, in sicer v četrtek, 16. maja. Na tem dogodku boste spoznali tehnologijo pridelave Hokaido buč in demonstracijo sajenja buč. Tako da ste vabljeni na dogodek in spoznali boste zanimivo medovito rastlino.

pexels photo 1437655

In za konec, ne pozabite na svoje vrtove posejati Hokaido buče ter zagotovite pašo čebelam in ostalim opraševalcem. V jeseni pa boste uživali dobrote, ki se lahko pripravijo iz buč Hokaido.