Javni prevoz v Ljubljani

Skrbimo za varen, zanesljiv in nemoten javni prevoz

S številnimi ukrepi smo v splošnem izboljšali prevoz z mestnimi avtobusi Ljubljanskega potniškega prometa (LPP): posodabljamo vozni park LPP z okolju prijaznimi in tehnično naprednimi vozili, uvedli smo enotno mestno kartico Urbana, podaljšali primestne linije v sosednje občine, optimizirali linije, zarisali rumene pasove za avtobuse na nekaterih mestnih vpadnicah, postavili prikazovalnike napovedi avtobusov … Ljubljana je enostavno dostopna tudi z medkrajevnimi avtobusi in z vlakom.

Avtobusni promet v Ljubljani

Mestni avtobusni potniški prevoz izvaja Ljubljanski potniški promet (LPP), ki se lahko pohvali z dobro dostopnostjo postajališč - 95 % meščanov MOL ima najbližje postajališče oddaljeno manj kot 500 metrov od doma. Poleg tega so avtobusi udobni (vsi so nizkopodni, klimatizirani, s prostori za osebe z oviranostmi), zagotovljena je 96 % točnost odhodov, cena prevozov pa je relativno ugodna v primerjavi z ostalo ponudbo javnega mestnega potniškega prometa v Evropi. Vozni park LPP je bil od leta 2007 posodobljen s 138 okolju prijaznimi vozili, ki izpolnjujejo najvišje standarde z oznako EURO 5 in EURO 6, več kot tretjino novih avtobusov pa poganja stisnjen zemeljski plin oz. metan, skupno 68. LPP se usmerja tudi v elektrifikacijo vozil. Leta 2016 je nadgradil storitev prevoz na klic z osebnimi vozili na elektriko – EURBAN, ki je trenutno v testni fazi. Mestni avtobusni  prevoz se plačuje z enotno kartico Urbana.

Prevoz na klic

Storitev "Prevoz na klic" za osebe z oviranostmi je bila prvič zagotovljena leta 2012.  Če se želite zapeljati z avtobusom s klančino oziroma z nizkopodnim avtobusom, pokličite za prevoz na klic najmanj 24 ur pred začetkom potovanja.  Ta način prevoza velja za osebe s posebnimi potrebami na invalidskih vozičkih, potnike z večjimi otroškimi vozički (za več kot dva otroka), za večje skupine starejših potnikov in podobno.

Z vlakom po Ljubljani

Za potovanje med različnimi lokacijami po Ljubljani lahko uporabljate tudi vlak, ki vozi po ljubljanskem železniškem vozlišču. Slovenske železnice v ta namen omogočajo nakup mestne dnevne oziroma mesečne vozovnice, ki veljata za neomejeno število voženj med 14 postajami oziroma postajališči v ljubljanskem železniškem vozlišču: Ljubljana, Ljubljana Zalog, Ljubljana Polje, Ljubljana Rakovnik, Ljubljana Vodmat, Brezovica, Ljubljana Tivoli, Medno, Ljubljana Vižmarje, Ljubljana Stegne, Litostroj, Ljubljana Črnuče, Ljubljana Ježica in Ljubljana Brinje.

Prometne povezave do Ljubljane

Urejena cestnoprometna infrastruktura omogoča enostaven dostop do Ljubljane in Osrednjeslovenske regije, prav tako so vzpostavljene dobre železniške in letalske povezave. Več informacij je na voljo na: