torek, 4. 6. 2019

Človek, čuvaj svoje mesto: Ali naj bo moj pes res na povodcu?

Služba Krajinski park Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib bo danes, 4. junija, med 16.30 in 18.30 uro, na območju krajinskega parka v sodelovanju z Zavodom Alfakan izvedla ozaveščevalno – izobraževalno aktivnost za obiskovalce, ki v park pridejo s psi.

Predstavili vam bodo kakovostne možnosti aktivnega preživljanja časa s psom v parku, ki slednjim zadovoljijo nagone.

Delovali bomo v 4 skupinah, in sicer prva na območju mestnega parka Tivoli, druga na poteh med Rožnikom in Šišenskim hribom, tretja ob Koseškem bajerju in na poti v Mostec ter četrta na širšem območju Koseškega boršta.

Bodimo obzirni do obiskovalcev in lastnikov zemljišč

Krajinski park Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib ter druge zelene površine v Mestni občini Ljubljana nudijo številne možnosti za kakovostno preživljanje prostega časa. Obiskovalci v park prihajamo z različnimi nameni in pričakovanji. Zato je pomembno, da smo ob tem, kar v parku počnemo, obzirni do drugih obiskovalcev, lastnikov zemljišč ter ljudi, ki v parku živijo ali delajo.

Pes naj bo na povodcu

Če park obiščemo s psom, je poleg osnovnega bontona treba spoštovati tudi nekaj ključnih predpisov. Po Zakonu o zaščiti živali in Odloku o krajinskem parku mora biti pes na povodcu. V gozdu je treba upoštevati tudi Zakon o divjadi in lovstvu, ki določa, da psov brez nadzora ni dovoljeno spuščati v naravo. Spomladi ima na primer veliko živali mlade. Nekatere živijo v gozdu, druge na odprtih zelenih površinah, nekatere med njimi pa so vezane na vodne površine v parku. Če želimo ohraniti privilegij prisotnosti teh živali praktično v centru prestolnice, je pomembno, da jih ne vznemirjamo, jih ne hranimo in da imamo pse pod popolnim nadzorom. 

To, da je pes na povodcu, ni težava za vodnika, še manj pa za psa. Pes, ki s sodelovanjem s svojim vodnikom zadovolji večino svojih nagonov, ne potrebuje nenadzorovanega vznemirjanja okolice. Takšno vez med vodnikom in psom zgradimo postopoma, z doslednim, do psa poštenim in sistemskim pristopom, ki se ga lahko naučimo na primer na kakovostnih tečajih ali pri številnih kinoloških disciplinah.

thumbbig 2 Artinfoto MPI 8556

Pet tipov aktivnosti, ki jih priporočamo obiskovalcem s psi

Na dogodku jih bodo inštruktorji Zavoda Alfakan tudi demonstrirali:

  • Odpoklic daje psu več svobode. Psi s slabimi odpoklici so obsojeni na povodec, vodniki pa na omejen nabor aktivnosti na sprehodih. Z odpoklicem utrjujemo odnos s psom, hkrati pa ga mentalno in telesno zaposlimo.
  • Hoja na popuščenem povodcu za psa ni najbolj zabavna disciplina, a je za prijeten sprehod nujna, saj je uporaba povodca na javnih mestih obvezna. Zaradi zahtevnosti gre za odlično zaposlitev, ki od psa zahteva veliko mero koncentracije in samokontrole.
  • Vlečni športi so izvrstna aktivnost, saj z njimi krepimo svojo in pasjo kondicijo ter izboljšujemo odnos s psom. Vlečni športi so primerna dopolnitev drugim pasjim športom, saj ne ne obremenjujejo sklepov in krepijo mišice. So zabavni in ne zahtevajo ne poligona ne drage opreme.
  • Igra je osnovna aktivnost za sproščanje pasjih nagonov. Kakovostna in dobro izoblikovana igra psa mentalno in fizično krepi, na tak način pa utrjujemo tudi vez med vodnikom in psom. 
  • Trikci so način interakcije med vodnikom in psom, ki omogoča ciljni razvoj gibalnih zmožnosti psa, ki jih brez vodnika ne bi razvil. Z njimi izboljšujemo agilnost psa, krepimo njegovo samozavest in izboljšujemo medsebojno komunikacijo.

Človek, čuvaj svoje mesto

V Mestni občini Ljubljana z družbeno odgovorno kampanjo »Človek, čuvaj svoje mesto.«  že od leta 2015 opozarjamo na nesprejemljivost vandalizma in poudarjamo pomen spoštovanja našega skupnega javnega prostora. V letih 2016, 2017 in 2018 smo v središče akcije postavili tudi ozaveščanje o pobiranju pasjih iztrebkov

Od leta 2007 smo postavili pet pasjih parkov. Ob Vilharjevi ulici (v sklopu Severnega parka) smo v letu 2010 uredili pasje igrišče v velikosti 930 m2, leta 2013 v Štepanjskem naselju (ob Pesarski) v velikosti 960 m2 in leta 2016 v Kosezah ob koseških blokih na Ulici bratov Učakar v izmeri 1420 m2 , v Šmartinskem parku v izmeri 1500 m2 in v za garažami na Clevelandski ulici v izmeri 1000 m2.

V Tivoliju in ob četrtni skupnosti Vič imamo urejeni tudi dve pasji stranišči na prostem, na območju Mestne občine Ljubljana pa je na javnih površinah postavljenih tudi 234 pasjih stebričkov, kamor lahko lastniki psov odlagajo pasje iztrebke. Pasji iztrebek, pobran z vrečko, lahko občani odložijo v posodo oziroma koš za mešane komunalne odpadke. Namen sprehajališč je, da se psi prosto gibljejo, medtem ko morajo imeti lastniki v ostalem delu parka svoje ljubljenčke na povodcu. V obeh parkih so postavljene klopi za obiskovalce, koši za smeti in koši za pasje iztrebke.

Uporaba pasjih parkov je v Mestni občini Ljubljana brezplačna, saj želimo z njimi spodbuditi do vseh prijazno sobivanje lastnikov psov, njihovih kosmatincev ter ostalih občanov. Priljubljenost pasjih parkov nas zelo veseli. Ljubljana je mesto, prijazno tako do ljudi kot tudi do njihovih ljubljenčkov.

Preberite tudi: