petek, 23. 4. 2021

Ali ste vedeli: nabiranje rastlin v naravi

Pred nami so lepi, praznično obarvani pomladni dnevi, ravno pravšnji za izlet v naravo. Če boste pri tem nabirali rastline, je treba poznati nekaj pravil in biti pozoren na to, kaj nabiramo.

Zmernost pri nabiranju

V naravi lahko naberete le določeno količino gozdnih plodov in sadežev. Tudi v Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib je plodove in gozdne sadeže dovoljeno nabirati v okviru zakonskih omejitev, izjema so območja naravnega rezervata Mostec, naravnega rezervata Mali Rožnik in naravnega spomenika Pod Turnom, kjer nabiranje prostoživečih vrst rastlin ni dovoljeno (11. in 12. člen Odloka o Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib).
Pravilnik o varstvu gozdov v 43. členu določa, da lahko v okviru rekreativnega nabiranja posameznik v gozdu za lastne potrebe na dan nabere:

  • 1 kg zelnatih rastlin (npr. čemaž, hmelj, šparglji ...)
  • 2 kg mahu
  • 2 kg gob (in 1 gobo poljubne teže; po 5. členu Uredbe o varstvu samoniklih gliv; Uradni list RS, št. 57/98,)
  • 2 kg kostanja
  • 2 kg gozdnih sadežev (robide, maline, borovnice, brusnice)

Pazljivost pri nabiranju spomladanskih zelišč

Pri nabiranju spomladanskih zelišč, kot je čemaž, svetujemo veliko mero previdnosti. Tudi nekatere druge rastlinske vrste, npr. jesenski podlesek, čmerika in šmarnica, imajo namreč podobno podolgovate liste, ob premajhni pozornosti lahko te rastline hitro zamenjamo, kar pa ima za nas lahko usodne posledice.
Pri prepoznavanju in nabiranju nam lahko pomaga nos. Čemaž je namreč sorodnik čebule, česna, šalotke in drobnjaka. Če list čemaža podrgnete s prsti, zaznate vonj po česnu. Mnogi ga zato imenujejo tudi divji česen, gozdni česen ali medvedji česen.

foto
Bodite pozorni pri nabiranju rastlin.  Foto: Artinfoto.si

Pri nabiranju divjih rastlin se velja držati preprostega pravila: divje rastline, namenjene uporabi v prehrani, nabirajte le če jih res dobro poznate. Če niste povsem prepričani, da je rastlina, ki je pred vami, čemaž, ga raje ne nabirajte. Tudi tam, kjer čemaž prerašča zares velike površine, lahko na istih rastiščih posamično uspeva katera od njegovih strupenih sorodnic. Njihovo zaužitje pa je lahko za nas usodno.
Zmernost je tudi tu lepa čednost – naberite le toliko, kolikor ga potrebujete oziroma ga boste lahko pojedli.

Ob obisku narave pa ne pozabite tudi na spoštovanje omejitev vožnje in parkiranja v naravnem okolju.

Preberite tudi: