petek, 20. 9. 2019

ETM 2019: Gremo peš na Ulični festival

Program Evropskega tedna mobilnosti (ETM) v Ljubljani bomo zaključili ta konec tedna z uličnim festivalom Mesto brez avtomobila, z dnevom brez avtomobila in s številnimi drugimi zanimivimi in poučnimi dogodki.

Mesto brez avtomobila

V soboto, 21. septembra 2019, na Slovenski cesti, na za motorni promet zaprtem odseku med Šubičevo ulico in Aškerčevo cesto, in na Kongresnem trgu pripravljamo ulični festival Mesto brez avtomobila, na katerem se bodo med 10. in 13. uro predstavljala različna društva in organizacije ter Odprta kuhna s ponudniki domače hrane. V okviru festivala bomo predstavili tudi nove, okolju prijazne avtobuse LPP – 17 hibridnih mestnih avtobusov mercedes-benz citaro NGT hybrid, 3 primestne avtobuse setra multiclass S 419 UL in 13 primestnih avtobusov iveco crossway line – ter novega električnega Kavalirja, ki se bo pridružil ostalim vozilom, ki brezplačno vozijo po mestnem središču, zaprtem za motorni promet.

Odprtja festivala ob 10. uri se bo udeležila mestna svetnica Jelka Žekar, predsednica Odbora za načrtovanje in izvedbo ETM 2019, ob 12.30 pa se bo številnim sodelujočim pridružil tudi župan Zoran Janković, ki bo nova vozila LPP ob zvokih pihalne godbe pospremil na predstavitveno vožnjo po mestu.

Na Kongresnem trgu bo med 10. in 17. uro potekalo že sedmo srečanje ekoloških vozil ter predstavitev tehnologij ECOmeet, ki je največji dogodek s predstavitvijo tovrstnih vozil v Sloveniji. Obiskovalcem bomo predstavili različne do okolja prijazne tehnologije in drugačne možnosti za trajnostno naravnan prevoz.

Slovensko cesto in cesto na Ljubljanski grad bomo zaprli za motorni promet

Dan brez avtomobila bomo obeležili tudi z zaporo Slovenske ceste in Ceste kmečkih uporov (cesta na Ljubljanski grad). Slovenska cesta bo na odseku od Šubičeve do Aškerčeve ceste zaprta od sobote, 21. septembra, od 6. ure do nedelje, 22. septembra, do 17. ure. Cesta kmečkih uporov pa bo zaprta v nedeljo, 22. septembra, od 6. do 17. ure.
Zaradi zapore Slovenske ceste bodo mestni avtobusi vozili po obvozu.

Pester program dneva brez avtomobila

V nedeljo, 22. septembra, bodo vožnje z mestnimi avtobusi brezplačne, brezplačno bo tudi parkiranje na P+R parkiriščih.
Udeležite se lahko kolesarskih tur s kolesom in ladjico ali s kolesom, z ladjico in vlakom ter različnih vodenih ogledov Ljubljane.
Med 9. in 14. uro odpiramo tudi vrata na okoljski merilni postaji Ljubljana – Center, kjer potekajo redne meritve onesnaženosti zraka.

 

Preberite tudi: