ponedeljek, 23. 9. 2019

ETM 2019: novi, okolju prijazni avtobusi LPP

Eden izmed trajnih ukrepov letošnjega Evropskega tedna mobilnosti v Ljubljani je tudi nakup 33 novih, okolju prijaznih avtobusov LPP.

Vozni park Ljubljanskega potniškega prometa je bogatejši za 17 mestnih enojnih, nizkopodnih in 16 enojnih primestnih, visokopodnih avtobusov. Z novimi avtobusi povečujemo zmogljivost v jutranjih konicah, kar je še posebej pomembno za najbolj obremenjene linije, na katerih bodo vozili novi avtobusi. 

17 novih mestnih avtobusov

novi avtobusi

Avtobusi Mercedes Benz Citaro NGT Hybrid imajo vgrajen motor, ki za pogonsko gorivo uporablja zemeljski plin, poleg tega pa še elektromotor. Gre za tako imenovane »mehke« hibride, pri katerih začne elektromotor pri upočasnjevanju vožnje delovati kot generator električne energije. Ko avtobus spelje s postajališča, električna energija iz kondenzatorja požene elektromotor, ki pomaga klasičnemu plinskemu motorju. Avtobuse odlikuje nizka poraba goriva, kar pomeni nižje emisije CO2 in ostalih škodljivih plinov, ki nastajajo pri zgorevanju. Opremljeni so z najmodernejšimi sistemi, ki se vgrajujejo v tovrstne avtobuse. 
Opremljeni so v skladu z najnovejšimi evropskimi standardi. So nizkopodni, imajo video sistem, LED prikazovalnike, so prilagojeni na vseh področjih osebam z oviranostmi (imajo klančino, glasovne napovednike, napoved v smeri vožnje, prikazovalnike nad voznikom, ustrezne prostore za starejše in osebe z oviranostmi, ustrezno obarvano oprijemalno drogovje) ter nosijo oznako najnovejšega evropskega standarda za izpušne pline EURO VI.

Omenjeni avtobus je mednarodna žirija, ki so jo sestavljali strokovnjaki iz 26 držav, na največjem svetovnem sejmu gospodarskih vozil IAA v Hannovru razglasila za avtobus leta 2019. 

novi avtobusi
Bodi komot in se celo leto vozi z urbano za en evro na dan!

Novi avtobusi tudi na primestnih linijah 

S 16 novimi avtobusi smo okrepili tudi vozni park primestnega potniškega prometa. Med njimi so trije 15 metrski avtobusi Setra S 419-UL in trinajst 12 metrskih avtobusov Iveco Crossway Line. Obe vrsti avtobusov za pogonsko gorivo uporabljata diesel in imata motor EURO VI.

Pomembna obnova voznega parka LPP

Novi avtobusi predstavljajo tretji največji nakup za obnovo voznega parka LPP doslej. Od leta 2007 do danes smo zamenjali že 201 avtobus.

Prihod novih avtobusov pomeni stabilen korak na poti k celotni prenovi flote LPP. Z modernimi avtobusi, ki za pogonsko gorivo uporabljajo zemeljski plin, izboljšujemo kakovost urbanega življenja v Ljubljani, saj s tem nižamo raven hrupa in skrbimo za čistejši zrak.

Preberite tudi: